Tot a punt, a Ponts, per a celebrar dimarts vinent una nova edició de Lo Ranxo que commemora el segle i mig d’ençà de la primera citació escrita de la realització d’aquesta menja tradicional que ha anat evolucionant al llarg dels anys fins a esdevenir una de les activitats més destacades del calendari festiu anual d’aquest municipi de la Noguera.
Per festejar l’edició de 2025 de Lo Ranxo, l’Ajuntament de Ponts ha organitzat una programació especial destinada no només a donar a conèixer aquesta tradició centrada en la típica i molt gustosa escudella de referències històriques sinó que també vol homenatjar la ciutadania que durant aquest segle i mig ha permès mantenir viva la tradició de Lo Ranxo. “Ponts no s’explica sense Lo Ranxo i viceversa”, afirmava l’alcalde Josep Tàpies fa uns dies en la presentació pública d’aquesta programació cultural que ha començat a desplegar-se aquesta setmana amb un seguit de xerrades diàries destinades a posar en valor no només la singularitat d’aquesta sopa tradicional sinó sobretot el rol imprescindible dels vilatans i vilatanes que, altruísticament, s’han abocat per mantenir viva aquesta tradició.
En aquest sentit, aquest migdia i a la Casa Samarra del municipi, més d’un centenar de persones ha participat en la inauguració de l’exposició commemorativa “150 anys de records de postal”, una mostra que selecciona imatges històriques de Joan Calvet, Joan Salvia i Joan Viladot a partir d’una exposició prèvia de Lluís Vidal.
Les persones que han assistir a la inauguració s’han pogut endur una postal - record amb imatges de la pròpia exposició que ha finalitzat amb la presentació en directe de la cançó commemorativa del 150è aniversari de Lo Ranxo que signa Lo Pau de Ponts i que des d’aquesta setmana es pot escoltar en plataformes digitals. Aquesta exposició es podrà visitar fins al proper 31 de març, de dilluns a divendres, de 12 a 14 hores (gratuït).
De manera prèvia a l’exposició retrospectiva de Lo Ranxo, l’Ajuntament també ha acollit la inauguració de la mostra d’escultures de Jordi Marcos que es pot veure a la Sala d’Actes municipal, a l’Ajuntament de Ponts, per reblar la programació cultural vinculada a la celebració de la festa.
Tot a punt per a celebrar els 150 anys de Lo Ranxo
Més enllà de les activitats d’aquesta setmana, que s’intercalen amb la celebració del Carnaval, Lo Ranxo tindrà aquest dilluns 3 de març la seva prèvia necessària: el tradicional recapte o Lali – Lali que preludia la realització, el dimarts 4 de març, de Lo Ranxo. A partir de les sis del matí, la població es bolca en la celebració de la festa amb la tradicional encesa de les olles. A les 11 hores, tindrà lloc a la Sala 1 d’Octubre la presentació de la “Petita història de Lo Ranxo de Ponts” publicada per l’Editorial Mediterrània, amb text de l’escriptor local Jaume Invernon i il·lustracions de Pilarín Bayés. Ambdós autors signaran llibres i presentaran aquest recull en una jornada que és festiva per als i les pontsicanes. Al migdia tindrà lloc la tradicional benedicció de les olles – enguany amb l’apadrinament de la cuinera Ada Parellada - i la posterior degustació per a tothom. Enguany, l’Ajuntament de Ponts preveu servir fins a 12.000 racions de Lo Ranxo, assolint un nou rècord que servirà per rubricar una programació lúdica i cultural que pretén posar en valor una tradició de gran arrelament entre la població tant local com forana.
Amb tot, les activitats del 150è aniversari de Lo Ranxo s’estendran fins a finals de setmana vinent atès que el dijous 6 de març el cuiner Sergi de Meià coordinarà una activitat de show cooking a la Sala 1 d’Octubre (a partir de les 19 hores) i, ja el diumenge 9 de març, el concert PASSAR-LA BÉ: recital de cançó vital a càrrec d’Anna Roig i Carles Belda clourà les activitats a l’església de Santa Maria del municipi (18 hores, gratuït).
Lo Ranxo de Ponts: una tradició arrelada al cor de La Noguera
Lo Ranxo és la celebració popular més emblemàtica de Ponts, al cor de la comarca de la Noguera. Aquesta festivitat gira entorn de la preparació d’una gran escudella catalana que es distribueix entre tots els habitants (i visitants!) el dimarts de Carnaval. A partir de les sis del matí, una cinquantena de calderes d’aram comencen a bullir al passeig del municipi, donant el tret de sortida a la festa més esperada de l’any. Aquesta escudella és la protagonista d’una nova crònica dins la sèrie d’articles dedicats a les escudelles, ranxos i sopes amb història de Catalunya.
Mentre els ingredients es couen lentament des de primera hora, els veïns i veïnes de Ponts es reuneixen per gaudir d’una ballada de sardanes cap al migdia. Just després, té lloc la benedicció de l’àpat a càrrec del rector (enguany es preveu l’assistència del bisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives), seguida de la degustació per part de les autoritats i, finalment, el repartiment de l’escudella entre la població. Un cop distribuït Lo Ranxo, les famílies es reuneixen a casa, al voltant d’una taula ben parada, per compartir aquest àpat tan significatiu amb els seus éssers estimats.
Els orígens: d’un plat solidari a una festa per a tothom
Els inicis de Lo Ranxo es perden en la memòria del temps perquè no existeix documentació escrita que n’especifiqui l’origen concret. No obstant això, la primera citació escrita sobre Lo Ranxo la trobem en els arxius comarcals amb data de l’any 1875. Aquesta tradició s’ha transmès oralment de generació en generació, mantenint viu el seu esperit. Segons la llegenda popular, la festa va néixer de la iniciativa d’un antic alcalde de Ponts, que havia viscut en la pobresa i va voler garantir un plat calent a les persones amb menys recursos. Per fer-ho, va sortir al carrer amb un instrument musical per animar la gent a col·laborar en l’elaboració del ranxo.
Amb el pas dels anys, la festa va anar guanyant popularitat i va deixar de ser exclusiva per als més desafavorits. L’any 1929, Lo Ranxo es va consolidar com una celebració oberta a tothom. No obstant això, l’esclat de la Guerra Civil el 1936 va interrompre’n la tradició. No va ser fins al 1943 quan, gràcies a la memòria d’un veí que en recordava la importància, la festivitat es va reprendre amb més força que mai.
El Lali-Lali: música i tradició pels carrers de Ponts
Amb la recuperació de la festa va néixer també el Lali-Lali, una tradició que s’inicia el dilluns de Carnaval (per tant, la vigília de Lo Ranxo). Un grup de veïns surt al carrer al ritme de tambors per recórrer les cases i recollir productes de l’horta destinats a l’elaboració de Lo Ranxo. Aquesta activitat festiva s’acompanya d’una cançó popular que ha perdurat fins avui.
Avui dia, el Lali-Lali continua sent una part viva del Carnaval de Ponts. Des de primera hora del matí, la música i les veus omplen els carrers mentre es visiten comerços i llars per recollir productes que s’afegiran a l’escudella. L’Ajuntament és l’encarregat de coordinar la festa i comprar els ingredients necessaris als comerços locals per garantir que es puguin repartir fins a 12.000 racions. Tot i això, molts pontsicans i pontsicanes encara col·laboren cedint calderes per mantenir viva aquesta tradició.
Un àpat gegant cuinat durant hores
El dimarts de Carnaval, a trenc d’alba, la cap de cuina Rosa Boix i el seu equip de cuiners s’encarreguen d’organitzar la preparació de l’escudella al carrer, tal com es feia ja el 1876. Les calderes es posen a punt des de primera hora, mentre es trossegen els ingredients per començar a cuinar.
Les quantitats són impressionants:
• 200 kg de pollastre
• 40 gallines
• 48 kg d’espinada de porc
• 28 kg d’ossos de pernil
• 90 kg de mongetes
• 100 kg de cigrons
• 250 kg de patates
• 30 cols
• 35 kg de cebes
• 10 manats de porros
• 6 carabasses petites
• 45 kg de carn per estofar
• 15 kg de coll de xai
• 16 kg de cuixa de xai
• 130 kg de botifarra negra (sense ceba)
• 90 kg de cansalada
• 10 kg de tomàquet en conserva
• 20 kg de sal
• 20 kg de pastanagues
• 80 kg de fideus
• 80 kg d’arròs
• 2 litres de xerès sec
• 4 litres d’oli
• 1 kg de farina
A aquests ingredients s’hi afegeix un toc especial: l’ingredient secret que fa de Lo Ranxo de Ponts un plat únic i inimitable.
Una festa oberta a tothom
Lo Ranxo de Ponts és molt més que un àpat; és una expressió viva de cultura, tradició i comunitat. Tothom està convidat a unir-se a aquesta festivitat plena d’alegria i caliu. A Ponts, qui arriba per celebrar Lo Ranxo es troba amb una benvinguda càlida i un plat d’escudella que simbolitza la generositat i l’esperit col·lectiu d’aquesta vila.