El Gargar Festival de Murals i d’Art Rural de Penelles ampliarà la seva durada a quatre dies, concretament de l’1 al 4 de maig, i ho farà amb una programació especial que vol posar en valor tant la seva trajectòria com el seu compromís amb l’art i el món rural al llarg dels primers 10 anys de vida del mateix. Així doncs, entre les novetats de la X edició del Gargar, per a la qual s’ha creat un nou logotip que adapta el mític símbol del hardcore novaiorquès a l’esperit festiu i rural del festival, hi ha la celebració per primera vegada d’una taula rodona amb els artistes muralistes participants moderada per Marc Mascort i la programació d’una nova sessió de monòlegs amb Comedy, que tindrà lloc el dijous 1 de maig al vespre a l’escenari central, enguany amb accés gratuït. Aquell mateix matí també es durà a terme un dels actes més simbòlics del programa: el bateig del capgròs de la ganga, l’au estepària en perill d’extinció que, amb el seu crit característic, dona nom i identitat visual al festival des del primer dia.
En l’apartat eminentment artístic, cal destacar l’exposició dels 10 anys del Gargar, que s’inaugurarà el divendres 2 de maig al camí del Calvari, inici del recorregut mural. Aquesta mostra a l’aire lliure és una adaptació ampliada de la mostra exposada al Palau Robert l’any 2023 que quedarà instal·lada com un mural més dins del circuit de Penelles. L’exposició fa un recorregut visual per la història del festival, posant en valor els artistes, les obres i l’impacte cultural i social del Gargar durant aquesta dècada. D’altra banda, es rendirà un petit homenatge a l’humorista gràfic Ermengol, que pintarà un mural inspirat en una de les seves icòniques vinyetes a la premsa lleidatana.
A més d’Ermengol, en aquesta edició hi participaran una desena d’artistes d’estils i procedències diverses. Parlem de figures com Zeso WF, muralista francès amb una llarga trajectòria en el món del grafiti i el muralisme de gran format, que col·laborarà amb l’estudi de disseny Binòmic Art & Media, a càrrec de la direcció creativa del festival. També hi seran la mexicana Luisa Estrada, reconeguda pel seu treball en gravat i muralisme amb temàtiques vinculades a la identitat i la cultura popular; l’artista urbana Twopy, que explora la dualitat i la percepció mitjançant el color i la forma, i el portuguès Smile, conegut per les seves peces optimistes i acolorides.
Del panorama estatal i català, el Gargar comptarà amb la participació d’artistes com Harry Bones, amb un univers visual pop i surrealista; Musa, amb un estil que combina força i delicadesa per transmetre missatges de gran potència simbòlica, i Miiquel Wert, pintor figuratiu que retrata escenes quotidianes amb una mirada poètica i nostàlgica. També formaran part del cartell creadors com Eslicer, amb murals que fusionen abstracció i dinamisme; Jotalo, que aposta per la geometria i el ritme visual, i Egeacrea, artista multidisciplinari que treballa la identitat a través de tècniques mixtes.
Així mateix, el festival manté el seu compromís amb la inclusió social i laboral de les persones amb discapacitat mitjançant una intervenció de VA! DE FUSTA, un projecte de l’Associació Alba que promou la fusteria social i creativa, així com amb el talent emergent i local mitjançant Ocor Lalala, amb un estil fresc i espontani que connecta amb públics de totes les edats; Núria Vall, que desenvoluparà una obra en directe que se sortejarà el dissabte 3 de maig, i l’Escola d’Art Ondara, responsables de l’elaboració d’un mural col·laboratiu.
En aquest sentit, la renovació del conveni amb l’Escola Ondara de Tàrrega tornarà a implicar els seus alumnes en la logística, una mostra més del compromís pedagògic del Gargar, com també de la seva vocació per esdevenir un festival plural i de qualitat on convisquin propostes consagrades i emergents, locals i internacionals, en un diàleg artístic amb el poble com a escenari i protagonista. De fet, els comerços i negocis penellencs romandran oberts durant el festival i formaran part de les activitats del Gargar, la qual cosa denota la implicació del teixit comercial i social del municipi en aquesta festa col·lectiva. Tanmateix, el festival coincidirà novament amb la Fira del Món Rural, que donarà lloc a un màgica comunió entre muralistes i tractors que el diumenge 4 de maig convertirà Penelles en un retrat perfecte de l’essència del Gargar: celebrar la creativitat i, alhora, reivindicar la identitat rural.
Tallers per a tothom: art, experimentació i comunitat
I és que l’aposta per la participació activa del públic s’erigeix en un dels grans valors del Gargar, que oferirà una àmplia programació de tallers artístics per a totes les edats a preus simbòlics, sempre amb inscripció prèvia. Així doncs, el dijous 1 de maig Quim Torres obrirà el programa amb “CASAFONT”, un taller d’il·lustració experimental que explora la natura, la taca i el traç a partir de tinta i lleixiu. En canvi, el divendres 2 es podrà participar en un un taller de gravat i paste-up amb vocació de mural col·laboratiu titulat “Bandada col·lectiva” a càrrec de la mexicana Luisa Estrada i, també, en un taller d’autoretrat amb stencil coordinat per l’alumnat de l’EASD Ondara.
El dissabte 3 de maig es reuniran una gran varietat de propostes creatives, com ara la decoració ceràmica sobre rajola amb Asis Percales, la proposta intergeneracional “Jo a la teva edat” de Natasha Domanova o el taller de robots gargotaires amb IA a càrrec de Pep Borràs. També tindran lloc el taller “Retrats salvatges” de l’Escola Ermengol, el de serigrafia de màscares amb Ocor Lalala i el d’estampació de criatures fantàstiques amb Luisa Estrada. Finalment, als tallers de Domanova, OCOR Lalala i Estrada, el diumenge 4 se’ls afegirà l’experiència plàstica per parelles d’expressió sensorial amb Quim Torres.
Quaderns, paisatge i memòria amb la música com a fil conductor
El vessant expositiu del Gargar 2025 es presenta amb dues propostes destacades. D’una banda, l’exposició Quadern d’artista del col·lectiu El Cuaderno Negro, organitzada per Estampart i creada per Iván Araujo, que s’inaugurarà l’11 d’abril a l’Església Vella amb una vintena d’artistes que treballen el format quadern com a espai de creació íntima i emocional. Al seu torn, de la mostra se’n derivaran una sèrie de tallers monogràfics en què es donaran a conèixer tècniques i eines gràfico-plàstiques per compondre i desenvolupar un llenguatge visual a doble pàgina.
D’altra banda, la Sala B acollirà una instal·lació de Zeso WF, artista que ha deixat una gran empremta en el festival al llarg dels anys, amb el suport de Binomic, que es farà càrrec de l’apartat audiovisual. La proposta apel·larà als cinc sentits dels visitants i dialogarà amb l’espai, amb el territori i amb la pròpia trajectòria del Gargar, oferint una lectura personal i plàstica de la relació entre art i món rural, que també s’il·lustrarà a través de l’exposició dels 10 anys del festival, oberta al públic a partir de les set de la tarda del 2 de maig.
I enmig de tantes propostes artístiques, la música serà l’element vertebrador de l’ambient festiu del Gargar, que tindrà en el vermut musical amb Miqui Puig i el tardeig amb Enric Font (RAC105), ambdós el dissabte, els moments destacats del festival. També hi haurà xarangues itinerants, sessions de DJ locals i concerts a l’aire lliure repartits per diversos espais del Penelles. D’aquesta manera, del blues al jazz, passant pel pop i la música festiva, la programació musical del Gargar busca connectar amb públics diversos i reforçar el caràcter lúdic, popular i intergeneracional del festival. Tampoc hi faltaran les habituals furgoteques amb propostes gastronòmiques per a tots els gustos i un mercat d’artesans que mostraran l’art dels seus respectius oficis.
Amb una dècada de recorregut, el Gargar s’ha consolidat com un referent de l’art urbà en entorns rurals. Impulsat per l’Ajuntament de Penelles, amb les empreses locals Binòmic Art & Media, creadors i en la direcció artística, i Estampart, en la direcció de tallers, així com l’Associació de Festes i Cultura de Penelles i més de 100 voluntaris, el festival ha transformat el poble en un espai cultural viu i participatiu, reconegut pel públic i els mitjans, tal com s’ha demostrat aquest matí en la presentació oficial de l’edició d’enguany per part de l’alcalde de Penelles, Eloi Bergós; els directors artístics Maria del Mar López-Pinto i Jordi Solsona (Binomic), i la coordinadora dels tallers, Olga Cortadelles (Estampart). El Gargar Festival de Murals i d’Art Rural compta amb el patrocini de BonÀrea, MTN Colors i Pinturas Lepanto i la col·laboració de les empreses San Miguel, Tecnitel Plataformes, Comercial Pintures, Plusfresc Supermercats, Vermut Izaguirre, Circuit Urgellenc i Castell del Remei.