El president de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell, Amadeu Ros, ha assegurat aquest divendres que l'acord amb les administracions per al finançament de la modernització del regadiu podria tancar-se aviat, a l'espera que es facin diverses reunions previstes en les dues pròximes setmanes. "Hi ha voluntat del govern de Madrid i de la conselleria d'Agricultura. Encara hem de fer les reunions, però tot va per bon camí", ha afirmat Ros en el marc de la 12a edició de la Jornada Reg i Futur. El conseller d'Agricultura, Òscar Ordeig, ha reivindicat la necessitat de la modernització, ha manifestat que confien a tancar el pacte aquest mateix any i que s'intentarà que les aportacions dels regants siguin "mínimes".
Sota el lema 'Reptes i necessitats dels Canals d'Urgell', la trobada s'ha celebrat al Teatre l'Amistat de Mollerussa amb l'assistència d'unes 350 persones vinculades al sector. El president dels regants ha assenyalat que els regants preveuen assumir el 30% del cost de la modernització, en concret la part que correspon a la xarxa terciària, i que el 70% restant, on s'inclouen les grans canonades i altres infraestructures, anirà a càrrec de l'administració. "Els regants només podrem pagar el que sigui assumible i treballarem perquè ho puguem finançar a llarg termini", ha assenyalat Ros.
Durant la jornada s'han presentat els quatre projectes executius que ja estan enllestits i que engloben 12.500 de les 70.000 hectàrees que reguen dels Canals d'Urgell. Segons Ros, la previsió d'inversió és de 12.000 euros per hectàrea, als quals caldria restar l'harmonització del Segarra-Garrigues. A més, el president ha assenyalat que estudien fer ús de les basses del Segarra-Garrigues i que això els suposaria un "estalvi important".
El president de la Comunitat General ha afegit que els tècnics estan treballant la proposta i que preveuen tancar-la aquest mateix mes de març per tal de sotmetre-la, a l'abril, a la consideració dels 17.500 regants de les diferents col·lectivitats. D'altra banda, durant la Jornada s'ha abordat la qüestió de la concentració parcel·lària privada i no obligatòria. "És un intercanvi a partir de tres finques que seria gratuït, sense cost registral ni notarial. Esperem que fructifiqui i aconsellem que aquelles parcel·les petites es puguin intercanviar", ha assenyalat Ros.
Ordeig confia a tancar l'acord aquest 2025
Durant la cloenda de la jornada, el conseller d'Agricultura, Òscar Ordeig, ha fet una crida a la pedagogia i ha coincidit a destacar que la modernització "no pot esperar més". El conseller ha afirmat que es donen les condicions perquè el conveni entre l'Estat, la Generalitat i les comunitats de regants per a la modernització sigui una realitat aquest any 2025.
A més, ha insistit que aquest és un projecte de més de 1.000 milions d'euros, però que l'Estat i la Generalitat tenen "clar" quina ha de ser la seva aportació. Pel que fa a les aportacions dels regants, el conseller ha manifestat que intentaran que siguin "mínimes" i que estudiaran possibles carències amb l'Institut Català de Finances (ICF), però ha defensat que l'aportació que hagin de fer es veurà compensada en la producció.
A més, Ordeig ha explicat que Territori i l'ACA han iniciat una revisió del Pla Especial de Sequera amb l'objectiu de ser "més justos" amb les restriccions que afecten el sector agrícola i ramader. Segons el conseller, aquells que modernitzin el regadiu o disposin d'un pla d'estalvi "pràcticament no hauran de reduir el consum", però serà "molt difícil" que qui no ho hagi fet pugui mantenir les dotacions quan hi hagi restriccions, ha advertit.
El conseller ha exposat que Catalunya ho té "tot a favor" per liderar les polítiques agroalimentàries del futur, però ha avisat que "no ens podem quedar enrere". Segons ha afirmat Ordeig, actualment el 50% de la xarxa de regadiu de Catalunya no està modernitzada i el Govern aspira a que ho estigui el 100% en el futur.