El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, ha presentat aquest dimarts l’Observatori agroalimentari, rural i ambiental, una plataforma que digitalitza, aglutina i homogeneïtza “totes les dades” que es generen des del sector primari i el món rural. Tot i que està oberta a tothom, la nova eina està dirigida principalment als agents del sector, per “facilitar la presa de decisions basada en dades fiables”. L’observatori permet consultar, visualitzar i analitzar informació clau sobre agricultura, ramaderia, producció ecològica, pesca i aqüicultura, desenvolupament rural, política agrària comuna (PAC), gestió forestal, medi ambient, alimentació, indústria agroalimentària, entre altres, moltes d’elles en temps real.
El portal web aglutina totes les dades generades en els diferents àmbits d’actuació, per convertir-les en un recurs més accessible per a tots els agents del sector. La plataforma va dirigida als principals agents: agricultors, ramaders i productors agroalimentaris; confraries i pescadors; professionals del sector forestal i medi natural, i altres professionals, així com institucions, centres de recerca, universitats, mitjans de comunicació, i ciutadania en general.
Així, l’observatori permet consultar indicadors clau sobre economia, ocupació i mercats, amb l’objectiu de radiografiar i interpretar el sector agroalimentari de Catalunya. La presentació pública ha comptat amb la participació del conseller Òscar Ordeig, que ha destacat la importància de posar al servei del sector dades “estructurades i accessibles”, també per optimitzar la resposta de l’administració i afavorir el desenvolupament del territori.
“La realitat del sector agroalimentari és complexa i en constant canvi, i és fonamental comptar amb eines com l’Observatori que ens permetin entendre cap on evoluciona”, ha afirmat Ordeig. El conseller ha concretat que l’objectiu és “fer que la informació treballi a favor del sector, cosa que permet anticipar-se a canvis, detectar tendències i actuar amb coneixement de causa”.
Ordeig posa “deures” al sector
“No es poden prendre decisions a les palpentes”, ha sostingut el conseller, sobre la virtut d’aquesta nova eina de provisió de dades. En el mateix sentit, Ordeig ha assegurat que al sector “costa molt fer aquesta pedagogia” i ha manifestat que “a una part del sector agrari encara li costa, i necessitem fer aquesta feina o no ens en sortirem”.
“Hem d’intentar construir un sector competitiu, resilient i sostenible. En un món de canvi climàtic i de geopolítica convulsa, s’hi ha d’anar amb dades, i ens cal canviar: tenim una part del sector molt modernitzat, però una altra que ha de fer deures”, ha etzibat.
Fonts diverses homogeneïtzades en un sol web
L’Observatori agroalimentari, rural i ambiental integra i digitalitza en un únic espai tota la informació del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de manera que es pot creuar, en un format el màxim d’homogeni possible, flexible i transversal. Gràcies a un sistema d’informació centralitzat en una única font, l’Observatori permet treballar amb dades de qualitat, eficiència, eficàcia, transparència i responsabilitat, evitant la duplicitat d’informació, reduint errors i garantint la coherència i la integritat de les dades utilitzades.
“”Aquesta eina és clau per a la presa de decisions estratègiques”, ja que ofereix una visió global del sector, alineada amb les necessitats del mercat i les polítiques públiques, segons ha destacat la secretària general d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Cristina Massot. D’altra banda, Massot ha argumentat que “vivim en era marcada per la digitalització i l’explotació del big data no pot quedar al marge d’aquest procés”.
La secretària també ha destacat que amb aquest nou espai digital es fa un pas endavant en la modernització i digitalització del sector agroalimentari, facilitant l’accés a dades essencials per a professionals, investigadors, institucions i ciutadania.
La plataforma, a més, incorpora un sistema d’intel·ligència empresarial (business intelligence) que permet integrar i explotar les dades dels principals registres administratius i altres bases de dades, garantint un alt nivell de transparència i valorització de la informació.