El govern espanyol ha xifrat en almenys 70 les persones mortes pels efectes de la dana al País Valencià. Hi ha desenes de desapareguts i els serveis d'emergències treballen en les tasques d'evacuació i rescat, amb el desplegament terrestre d'un miler d'efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME). El ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, ha reconegut que a hores d'ara és impossible quantificar el nombre real de morts, però ha constat que la quantitat de desapareguts i de morts que hi ha sobre la taula són "xifres esgarrifoses". El telèfon 112 ha atès prop de 30.000 trucades des de l'inici del temporal.
En la seva darrera compareixença, el president de la Generalitat valenciana, Carlos Mazón, ha aprofitat l’ocasió per desmentir les notícies falses que han circulat en les darreres hores i ha deixat clar que “no s’ha ordenat evacuar cap municipi” ni hi ha previsió de desbordaments o riuades d'aigua fora dels punts en què els efectius de salvament ja estan treballant.
En aquest sentit, ha negat que s’hagi ordenat evacuar Paiporta, Sedaví o Alfafar i ha remarcat que això “seria exactament l'efecte contrari al que es pretén amb les tasques dels equips d'emergència".
Més de 30.000 trucades al 112
També ha desmentit que el telèfon d’emergències 112 o el d’atenció als familiars de les víctimes, el 900365112 hagin caigut. Ha explicat que el que està passant és que la capacitat de les línies telefòniques també ha minvat a causa del temporal i aquest fet està comportant que es treballi amb la meitat de la capacitat de potencia. Això fa que, de retruc, aquests números comuniquin en moltes ocasions. Amb tot, ha deixat clar que en els darreres hores el 112 ha atès més de 30.000 trucades.
Per la seva banda, la delegada del govern espanyol a València, Pilar Bernabé, ha explicat que l’executiu de Pedro Sánchez ha posat a disposició de la Generalitat Valenciana especialistes forenses i experts de la policia científica dels cossos de seguretat de l’Estat per ajudar en les tasques d’identificació de les víctimes i per treballar de forma coordinada amb l’Institut de Medicina Legal de la Generalitat Valenciana.
A més, ha detallat que un miler d’efectius de la Unitat Militar d’Emergències s’ha mobilitzat fins les zones afectades, així com 200 mitjans materials treballen per obrir espais, camins i carreteres per poder arribar a les poblacions que han quedat aïllades. Alhora, ha dit que també participen en el dispositiu 750 agents de la Guàrdia Civil i 1.700 de la Policia Nacional.
Bernabé s’ha referit als mitjans aeris de les forces armades i ha dit que també es reforçarà la seva presència per poder accedir en punts on fins ara ha estat complicat entrar. Així mateix, ha insistit en la necessitat de deixar les carreteres lliures perquè els vehicles d’emergències puguin circular. “Hi ha moltes zones sense cobertura, sense llum o xarxes de comunicació i sabem que això genera angoixa i inseguretat”, ha reconegut la representant de l’executiu espanyol que ha dit que s’estan invertint molts esforços per resoldre aquestes situacions i ha assegurat que la xifra de víctimes mortals és colpidora.
Fase de rescat totalment desenvolupada
Josep Miguel Basset, cap del Consoci Provincial dels Bombers de València, s’ha referit al pla d’operacions que s’està duent a terme. Ha assenyalat que la primera fase del procés que contemplava la intervenció dels mitjans aeris i els rescatadors ja està “totalment desenvolupada”. Ha detallat que sis mitjans, tres dels quals procedents d’Aragó, Murcia i Madrid, estan assumint aquestes tasques. A més, ha apuntat que tres helicòpters més treballen fent feines logístiques.
Basset ha explicat que, en paral·lel, ha començat la segona fase de l’operatiu que és la que fa referència al desplegament dels efectius terrestres per part de tres grups de la UME – s’espera l’arribada de dos més en les properes hores - i de prop de 200 membres dels consorcis de Bombers de València, Alacant i Castelló. “Esperem poder treballar per terra i ser més contundents”, ha comentat el cap dels Bombers que ha dit que l’objectiu és acabar amb els rescats i poder centrar-se en deixar les vies netes per “restablir les connexions i infraestructures bàsiques”, ha indicat. Així, ha afirmat que també s’han coordinat amb les companyies subministradores de serveis bàsics com la llum, l’aigua i el gas, a les àrees afectades.
Basset també s’ha referit a les notícies falses que han circulat al llarg d’aquest dimecres i ha dit que “han causat problemes de coordinació i, fins hi tot, d’ordre públic que han obligat a interrompre la tasca dels equips d’emergències”. Per això, ha fet un toc d’atenció a la ciutadania: “Estem en una situació molt complexa amb molta gent atrapada i que no ha rebut ajuda i aquesta mena d’accions si no es tallen d’arrel ens porten a un caos”, ha considerat. En aquest sentit, ha demanat a tots els afectats que només obeeixin i donin credibilitat a les informacions que procedeixin de canals oficials.