Unes 130.000 persones, segons dades del govern espanyol, han sortit al carrer aquest dissabte a la tarda a València exigint la dimissió del president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, per la gestió que el seu govern ha fet de la dana que va caure-hi la setmana passada. La plaça de l’Ajuntament s’ha omplert de gom a gom a partir de les sis de la tarda. Simultàniament, també hi ha hagut mobilitzacions a Alacant i Elx. La ciutadania ha sortit al carrer a expressar el seu enuig i la seva oposició a com la Generalitat Valenciana va abordar l’emergència meteorològica i la posterior catàstrofe. Ho han fet sota el lema ‘Mazón dimissió’, que ha acompanyat la pancarta de la capçalera amb una imatge cap per avall del president.
A València, la marxa ha començat a la plaça de l’Ajuntament, davant del Consistori, i ha d’acabar al Palau de la Generalitat, a poc menys d’un quilòmetre. A Alacant, l’inici de la manifestació s’ha convocat a les Escales de Jorge Juan i a Elx la protesta tenia com a punt d’inici la plaça de Baix. Els organitzadors no han donat xifres de participació perquè han admès que no tenen mitjans per calcular-ho.
A la ciutat de València, s’ha col·locat una fila de botes i sabates enfangades en un mural improvisat davant l'Ajuntament que els participants han acompanyat de flors. S’hi han sentit proclames contra Mazón i altres autoritats com el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. S'han sentit crits d’“assassins” i s’han vist pancartes amb textos com ‘Carlos Malson’ o ‘No s’han tacat de fang sinó de sang’.
Segons han informat els organitzadors, convoquen la manifestació 65 entitats i s’hi han adherit 83 organitzacions més. En declaracions a l’Agència Catalana de Notícies (ACN), la portaveu de les organitzacions convocants, Anna Oliver, ha definit la manifestació com a “indubtablement multitudinària”, ja que ha reunit “moltíssima gent afectada, molta que ha vingut a peu i en columnes fins a la capital de València” i altres col·lectius que s’han organitzat en autobusos.
Preveien una protesta silenciosa pel centre de València per respecte a les víctimes mortals –més de 200– que han provocat la gota freda i les consegüents inundacions, però finalment no s’ha respectat aquest silenci. “La indignació es palpa a l’ambient”, ha dit Oliver, que ha afegit que els crits contra Mazón “se senten des del Palau per molt tancat que estigui”.
El silenci ha arribat quan la marxa ha omplert la plaça de Manises, davant del Palau de la Generalitat, abans de la lectura del manifesta de la protesta. Els manifestants consideren que l’episodi de la dana ha provocat “el pitjor episodi de la història de les ignomínies polítiques i de les tragèdies humanes al País Valencià”. Acusen el govern valencià de no haver fet prou per prevenir els efectes de la pluja malgrat els avisos de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).
Deploren especialment que Mazón assegurés que a les 18.00 hores del 29 d’octubre –dia dels aiguats– el temporal minvaria “per no comprometre els interessos de l’empresariat” i finalment s’enviés una alerta a la població cap a les 20.00 hores, “quan acabaven les jornades laborals i bona part del país ja estava inundat”. El comptes de protegir la població, denuncien, “la Generalitat s’ha limitat a intentar tapar la negligència davant d’aquesta crisi, que té diverses causes”, com la negació del canvi climàtic per part de l’executiu valencià, afirmen; l’especulació i la construcció “desmesurades”, i el “retard inexplicable en l’arribada de les intervencions dels cossos d’emergència a les localitats afectades”.
Creuen que hi va haver “falta d’agilitat i coordinació” entre la Generalitat i l’Estat perquè el govern autonòmic no va demanar ajuda fins dijous 31, dos dies després dels aiguats, i no es va permetre que efectius d’altres territoris –com Catalunya– se sumessin a les tasques de rescat i sanejament. “El poble valencià s’ha vist durant cinc dies abandonat a la seva sort i abocat a treballar de manera solidària i voluntària per fer tasques pròpies dels cossos d’emergència”, critica el manifest que han llegit Mariló Gradolí, Maite Fontana i Sandra Cuevas, que han avisat que els voluntaris han estat exposats a condicions insalubres.
Les crítiques no són només per a Mazón i el seu govern, sinó que també esquitxen l’executiu espanyol, a qui retreuen que no hagués “pressionat de manera contundent i immediata” la Generalitat Valenciana “davant la seva inacció”. De fet, alguns dels càntics i pancartes anaven adreçats també a Sánchez.
Per tot plegat els manifestants han exigit la dimissió del president valencià i l’inici d’un procediment judicial per depurar responsabilitats; que es reconverteixin els pisos turístics de la zona i els habitatges de fons voltor i de la banca en llars per als afectats que han perdut la casa; que es reforci el transport públic perquè moltes persones han perdut el vehicle propi; que es prohibeixi construir en zones inundables, que es millori la inversió en sanitat, educació, serveis socials i infraestructures d’emergències; augmentar els impostos a les rendes altes, i que totes les persones amb rendes baixes tinguin accés a prestacions públiques de reconstrucció, independentment de la seva situació administrativa.
Càrregues davant de l'Ajuntament
La Policia Nacional ha carregat contra alguns dels participants a la protesta després que s'hagin llançat bengales contra l'Ajuntament, algunes de les quals han arribat fins al balcó. Hi ha hagut enfrontaments entre manifestants i agents davant del consistori.