La Fundació Privada Horitzons 2050 publica el número 2 de la revista ‘Horitzons’ després de la bona acollida del primer exemplar
Els traços de Carles Porta Garcia il·lustren un segon número en què el president Jordi Pujol, l’economista Oriol Amat i la cineasta Laia Cabrera comparteixen protagonisme amb el rei Jaume I i la paer lleidatana Aurèlia Pijoan.
Dirigida pel periodista Francesc Canosa, la revista, que també retrata les fronteres físiques entre el pla i la muntanya de Lleida, la situació actual i real dels estrangers que viuen a Catalunya i el Ponent més fosc, entre d’altres, es podrà trobar des d’avui a les principals llibreries.
La Fundació Privada Horitzons 2050 ha publicat el número 2 d’Horitzons, “una revista que queda imantada a les mans, que no es pot deixar ni llençar, que tampoc es pot parar de mirar, fullejar, tastar, ensumar, tocar, admirar, llegir, descobrir, rellegir, remirar ni retornar, perquè no s’acaba mai, perquè aguanta, continua i persisteix”, escriu el director de la mateixa, el periodista Francesc Canosa, en el seu nou editorial. En aquest sentit, els editors i promotors d’aquesta publicació semestral, encapçalats per Antoni Gelonch, han mostrat la seva satisfacció per la bona acollida del primer número, i és que “la revista omple un buit en l’oferta cultural lleidatana i catalana i en publicacions fetes només en català”.
Així doncs, escriptors, periodistes, historiadors, politòlegs, músics, fotògrafs i il·lustradors de tot Catalunya, entre molts d’altres, aporten les seves reflexions sobre com han de ser els horitzons de país mitjançant opinions, assaigs, cròniques, reportatges i entrevistes, així com imatges, fotografies, il·lustracions i infografies, ben acompanyats per les il·lustracions de Carles Porta Garcia i amb Santi Iglesias al capdavant de l’apartat fotogràfic. Novament, l’objectiu és explicar i construir clarament, nítidament i, sobretot, orgullosament un horitzó català, europeu i mundial des de Lleida.
Per aconseguir-ho, el número 2 de la revista es nodreix de continguts tan potents com una conversa del president Jordi Pujol amb el director d’Horitzons en què es defuig volgudament l’actualitat per centrar-se en la situació de Lleida durant el seu mandat. “Si algú pot passar davant de Lleida no és Girona, és Osca”, afirma Pujol, que comparteix no només gènere periodístic, sinó també arguments, amb l’economista i catedràtic universitari Oriol Amat, entrevistat per la periodista Laia Corbella i retratat per Xavi Menós. La tercera entrevista d’aquest nou Horitzons està protagonitzada per la videoartista i cineasta lleidatana Laia Cabrera i escrita per Antònia Folguera, comissària del Sónar D.
També cal destacar el reportatge d’assaig d’Albert Villaró en què l’escriptor pirinenc desgrana “la frontera (ferida) interior” que separa el pla de la muntanya, és a dir, l’estreta relació entre ambdues àrees lleidatanes i les diferències que s’evidencien en el dia a dia. D’altra banda, aquest número estrena una secció d’infografies que dedica diverses pàgines a la immigració amb tot un seguit de dades i gràfics a càrrec del dissenyador Arnau Torrente que expliquen molt bé la situació actual i real dels estrangers que viuen a Lleida i Catalunya conjuntament amb l’anàlisi del sociòleg Salvador Cardús. Igualment resulta d’allò més ressenyable la infografia que completa el reportatge sobre els paratges reals on tenen lloc les novel·les negres lleidatanes a càrrec del periodista David Marín, que recorre aquests espais i ens situa en el Ponent més fosc. Finalment, el segon número de la revista Horitzons també repeteix les entrevistes increïbles, en aquesta ocasió al rei Jaume I per part del periodista Jaume Clotet i a Aurèlia Pijoan, la primera dona paer de Lleida, per part de l’escriptora Marta Alòs, ambdues confeccions mitjançant tot el rigor històric que permet la documentació existent. Menció apart mereix la contribució del periodista Carles Porta sobre el seu estimat estany d’Ivars i Vila-sana.
Per rebre les dues entregues anuals de la revista còmodament a casa només cal fer-se Amic de la Fundació en qualsevol de les seves modalitats. A més, Horitzons també estarà disponible a la xarxa de biblioteques públiques i tots els consells comarcals de Ponent i l’Alt Pirineu. El número 2 d’Horitzons, revista que es publica exclusivament en paper i no disposa d’edició digital, es podrà trobar a totes les llibreries de les capitals de comarca de Lleida i Pirineu, a la llibreria Ona de Barcelona i als quioscos que gestiona el Col·legi de Periodistes de Catalunya, així com al web de l’Editorial Fonoll.