La Paeria de Balaguer porta a aprovació en el ple d’aquest dijous el conveni de col·laboració amb l’Associació SosBigotis per a la gestió de colònies felines al municipi.
El conveni donarà empara legal als voluntaris d’aquesta associació per fer la feina que fan i també els cobrirà amb una assegurança d’accidents.
Així ho ha explicat a Ràdio Balaguer el paer de Benestar animal, Borja Vega, que recorda també que les depeses del pinso i les atencions veterinàries van a càrrec de la Paeria. El conveni és per a un any prorrogable a quatre més.
Pel que fa a obres, es porta a aprovació definitiva el projecte per substituir l’elevador actual de la Biblioteca Municipal Margarida de Montferrat de Balaguer i la millora de l’accessibilitat al Teatre Municipal.
Pel que fa al primer, era un projecte que ja es va aprovar en el ple ordinari de desembre i que estava finançat, en part, per una subvenció de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) del Departament de Cultura. Segons el paer d’Urbanisme, Guifré Ricart, “per ‘timings’ es va perdre la subvenció però ara ha tornat a sortir la mateixa subvenció amb les mateixes bases i ara amb el projecte aprovat definitivament podrem executar l’obra”. L’objectiu de l’actuació és fer que la biblioteca sigui cent per cent accessible i que compleixi la normativa d’accessibilitat tenint en compte que l’actual plataforma elevadora no ho fa. El projecte compta amb un pressupost de 32.000 euros i la subvenció en finançarà el 70 %.
Pel que fa al projecte de millora de l’accessibilitat al Teatre, contempla l’eliminació de les escales que donen a l’escenari, en la primera part de la zona de platea i modificar el nivell de la rampa actual d'accés. El pressupost del projecte és de 26.000 euros i l’objectiu de la Paeria és tenir-lo a punt per poder-lo executar quan surti alguna línia de subvencions a la qual acollir-se. El mateix passa amb alguns projectes de millora i arranjament de carrers de la ciutat. La Paeria treballa en ells per tenir-los a punt i així poder-se acollir a la línia de subvencions de Trànsit que finança aquest tipus d’actuacions. En aquest ple, per exemple, es porta a aprovació inicial l’arranjament del carrers Sant Crist i Sanahuja a l’entorn de la plaça Joaquima de Vedruna i l’encreuament del carrer Sant Crist amb Doctor Fleming.
En el ple, d’altra banda, també es porta a debat la resolució d’al·legacions i aprovació inicial del projecte d’arranjament del paviment del carrer Barrinou, en el tram comprès entre la plaça Comtes d’Urgell i el carrer Divina Pastora. ERC va presentar al·legacions al projecte i segons el paer d’Urbanisme, la majoria s’han estimat. Entre elles, hi havia millorar la canalització de les aigües pluvials i la millora de les voreres. El que no s’ha estimat és convertir el carrer Divina Pastora en una sola direcció. Ricart diu també que amb les estimacions d’aquestes al·legacions el cost projecte s’incrementarà passant dels 116.000 als 167.000 per la qual cosa ha de tornar a passar pel ple.
D’altra banda, en el ple d’aquest dijous també es debatrà la modificació de la jornada ordinària de treball de la plantilla de la Paeria i l’adhesió de la Paeria al Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), amb efectivitat a partir del mes d’abril de 2025 com a membre de ple dret.
Pel que fa a mocions, se’n debatran dues. Una del grup de Junts per Balaguer en suport a la delegació de competències en matèria d'immigració a la Generalitat, i de la qual en vam parlar ahir, i una altra del grup de la CUP-AMUNT Balaguer per l'ús administratiu i social del català a Balaguer.
Segons la paera cupaire, Maria Carme Núñez, el que presenten és una moció tot i que l’objectiu és que acabi esdevenint una proposta de resolució perquè sigui d’obligatori compliment.
En la moció, la CUP demana, entre altres, instar la Paeria de Balaguer a dotar-se d'un reglament d'ús de la llengua catalana durant 2025 i a constituir durant el primer semestre de l’any, una Taula per la Llengua amb la participació de representants dels grups polítics del consistori, representants dels treballadors de la Paeria, així com entitats i associacions que treballin en la defensa i el foment de la llengua catalana.
Altres propostes de la moció són: assegurar que la Taula elabori un Pacte local de protecció de la Llengua; instar a l'actual equip de govern a crear la Regidoria de Política lingüística específica o vincular-la a una regidoria ja existent; exigir el compromís amb l'ús preferent del català per part dels càrrecs electes i del personal de la Paeria en plens, comissions informatives, juntes i consells d'administració; i manifestar el suport explícit per part de la Paeria a la "Declaració de Prada" i a les accions que s'hi proposen per revertir la situació de vulnerabilitat que pateix la llengua catalana.