- L’objectiu és atorgar un reconeixement públic a projectes, programes i actuacions de qualitat i valorar el treball dels professionals de la comunicació
- Es crea la categoria de Premi Nacional d’Honor per reconèixer la trajectòria professional d’aquelles persones que han esdevingut un referent en la comunicació a Catalunya o en llengua catalana
El Govern ha aprovat avui el Decret dels Premis Nacionals de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, que tenen per objecte atorgar un reconeixement a les aportacions més rellevants en el camp de la comunicació a Catalunya o en llengua catalana. Van adreçats a mitjans de comunicació, professionals de la premsa radiofònica, televisiva, digital o escrita, empreses i professionals de la comunicació publicitària i corporativa, entitats representatives del sector de la comunicació i altres persones o col·lectius implicats en aquest àmbit.
El nou decret s’ha impulsat amb la voluntat de disposar d’un instrument normatiu més clar i adaptat al dinamisme inherent al sector de la comunicació d’aquest país. Amb el nou marc regulador es vol donar més visibilitat i reconeixement públic a projectes, programes i actuacions de qualitat posant en valor el treball efectuat pels professionals del món de la comunicació.
Així mateix, un altre dels objectius és reforçar el reconeixement d’aquelles trajectòries professionals o projectes que hagin estat referents en l’evolució de l’espai català de la comunicació, i per això es crea la categoria del Premi Nacional d’Honor.
Amb tots aquests canvis el Govern vol revitalitzar el prestigi i la rellevància dels Premis Nacionals de Comunicació, per reconèixer l’excel·lència de l’ecosistema comunicatiu català i contribuir a donar el màxim de relleu i visibilitat als guardonats.
Per tots aquests motius, s’amplien el nombre de categories dels Premis, que passen a ser les següents:
- Premi Nacional de Comunicació Publicitària i Corporativa: té per objecte reconèixer les iniciatives més rellevants en l'àmbit de la comunicació publicitària i corporativa, incloent-hi campanyes publicitàries, estratègies de màrqueting o accions de comunicació institucional que destaquin per la seva originalitat, eficàcia i capacitat d'innovació.
- Premi Nacional de Comunicació de Proximitat: distingeix els projectes, mitjans o iniciatives que promoguin una comunicació pròxima i arrelada al territori, que contribueixin a la cohesió social, cultural o lingüística, i que posin en valor la realitat local i comarcal a través de continguts de qualitat.
- Premi Nacional de Comunicació Digital: té com a objectiu destacar les aportacions més innovadores en l'àmbit digital, com ara formats audiovisuals, plataformes o projectes que utilitzin tecnologies digitals per millorar l'accés a la informació, la interactivitat i l'experiència de les persones usuàries.
- Premi Nacional de Comunicació Radiofònica: reconeix aquells programes, continguts o formats de la ràdio que hagin excel·lit en qualitat, innovació o impacte, contribuint a enriquir l’oferta radiofònica i a consolidar la ràdio com a mitjà de referència informativa, d’entreteniment, cultural o lingüística.
- Premi Nacional de Comunicació Televisiva: valora les produccions, programes o formats que hagin destacat a la televisió per la seva qualitat tècnica, creativitat i aportació informativa, cultural o lingüística, així com pel seu impacte en l’audiència i la societat catalana.
- Premi Nacional de Comunicació de Premsa: té per objecte distingir aquells treballs o iniciatives periodístiques publicades en mitjans de premsa escrita o digital que excel·leixin pel seu rigor, qualitat narrativa, investigació o capacitat d’influència en el debat públic.
- Premi Nacional d’Honor: Aquest premi reconeix una trajectòria professional destacada o una aportació excepcional al món de la comunicació a Catalunya o en llengua catalana, valorant especialment l’impacte global de la contribució en l’àmbit social, mediàtic, cultural o lingüístic.
Els Premis Nacionals de Comunicació, que tenen caràcter honorífic, els concedeix anualment el Govern de la Generalitat, a proposta del jurat, i es pren com a referència temporal l’any anterior al de l’atorgament dels premis.
25 anys d'història
Els Premis van ser creats l'any 1999 amb motiu del 75è aniversari del naixement de la primera emissió regular de ràdio a Catalunya.
Des dels seus inicis com a Premis de Radiodifusió, Televisió i Telecomunicacions han anat experimentant al llarg dels anys diferents canvis de seccions, de dotació, i fins i tot de nom, sempre amb la intenció d'anar-los adaptant a la constant evolució del sector.
Més informació
Premis Nacionals de Comunicació