La presència de les dones en llocs de responsabilitat a les empreses avança 'molt lentament' i encara no arriba al 25%. La Cambra de Comerç alerta d'una 'percepció' entre els directius que les desigualtats en el món laboral s'han reduït
La presència de les dones en llocs de responsabilitat a les empreses només ha augmentat en sis dècimes entre el 2018 i el 2024, del 23,7% al 24,3% del total, segons un estudi de la Cambra de Comerç presentat aquest dimarts. Això suposa un "avenç molt lent", segons l'entitat, i un percentatge que encara no arriba a una de cada quatre persones en la direcció de les companyies. L'informe també reflecteix que entre els directius hi ha la "percepció subjectiva" que les desigualtats en el món laboral s'han reduït, i la Cambra alerta que això "podria desmotivar l'adopció de mesures" per a la igualtat. Així, proposen més "formació i consciència" perquè les persones en llocs de responsabilitat sàpiguen la "realitat" de les dones al món laboral.
L'estudi, titulat 'La igualtat a les empreses: presència femenina, polítiques i percepcions' i que es nodreix d'una enquesta a 2.343 companyies feta en col·laboració amb Idescat, reflecteix un estancament en les posicions de poder de les dones al món laboral amb dades del 2024. Si bé són el 41,1% del total de treballadors a les plantilles, només representen un 24,3% dels llocs directius, cosa que suposa un estancament respecte al 2018 (23,7%). Només en una de cada cinc empreses s'ha augmentat la presència femenina als llocs de lideratge.
Per sectors, el de la construcció ja era l'àmbit on la presència de les dones als comandaments era més baix el 2018 (16,9%), però en els següents sis anys ha baixat encara més (14%). En la indústria ha crescut un punt, quedant-se al llindar de l'una de cada cinc persones (19,7%), mentre que en el comerç també ha anat a l'alça, passant del 23,6% al 26% del total, una xifra pràcticament idèntica a la resta de serveis. En el món de l'hostaleria, les dones ja sumen més d'un de cada tres llocs de responsabilitat (35,6%), malgrat que també tenen una presència molt superior en la plantilla comparat amb la resta de sectors.
Per mida de les firmes, la dona només guanya terreny a les de 50 treballadors i més, pujant quatre punts fins al 26,3% del total. En les de menys de 10 treballadors es queden en el 24,7%, i en les de 10 a 49 se situen al 20,9%.
Més polítiques d'igualtat especialment en els àmbits d'obligat complement
D'altra banda, la mostra també recull que en general s'està estenent la implementació de polítiques d'igualtat al teixit empresarial català en els darrers anys. Per exemple, tres de cada quatre companyies diuen que ja tenen flexibilitat horària d'entrada i sortida per a facilitar la conciliació, tenen un protocol pels assetjaments a la feina, i també fan servir una comunicació no sexista i inclusiva. Més d'un 60% ja tenen un pla d'igualtat, o apliquen mesures per a reduir la desigualtat salarial, i gairebé el mateix percentatge fa accions formatives en matèria d'igualtat.
Amb tot, les que implementen mesures per assolir la igualtat en els llocs de responsabilitat o tenen mesures per la salut mental amb perspectiva de gènere no arriben al 50%, així com tampoc ho fan les que fan accions de conciliació més enllà de les legals. De fet, segons Carme Poveda, directora de l'entitat que ha elaborat l'informe, l'Observatori Dona Empresa Economia (ODEE) de la Cambra, els percentatges d'implementació de polítiques d'igualtat han pujat especialment en les "vinculades a lleis", és a dir, en les d'obligat compliment. En les que "més s'ha d'avançar" són en les de caràcter voluntari.
Per exemple, l'horari laboral europeu –és a dir, jornada continuada amb inici abans de les 9 i finalització a les 17h, amb un breu pausa per dinar– encara no s'està implementant a un 52,2% de les empreses consultades, dotze punts menys que el 2018. El foment del teletreball també ho il·lustra, ja que un 40,8% d'empreses tenen aquesta possibilitat (16 punts més que el 2018), però el 55,3% encara no l'implementen. Poveda ha explicat és "important" aplicar el teletreball per igual en els dos gèneres, cosa que succeeix quan els treballadors no tenen fills, però no quan ja hi ha fills a càrrecs. En aquesta circumstància, el fan servir el 33% de les dones i el 30% dels homes.
Només dues de cada deu empreses creu que hi ha discriminació de gènere en el món laboral
Pel que fa a les percepcions, sis de cada deu empreses creuen que els equips formats per homes i dones obtenen millors resultats o que les empreses valoren més el treball fet presencialment. D'altra banda, hi ha diversitat d'opinions respecte a la igualtat d'opinions. Així, un 37,4% dels participants a l'enquesta diuen que les dones amb la mateixa preparació que els homes tenen més dificultats per promocionar, però el 26,6% ho neguen. A més, la meitat dels qui tenen opinió sobre si les dones veuen la seva carrera professional perjudicada si sol·liciten mesures de conciliació creuen que sí, i l'altre meitat diuen que no succeeix.
Una de les dades que ha preocupat més la Cambra és que només dues de cada deu firmes creuen que hi ha discriminació cap a les dones en l'àmbit laboral de l'empresa, i quatre de cada deu ho neguen. En aquest sentit, Poveda ho ha justificat dient que les persones que han respost a l'enquesta són executius d'empreses –per tant, segons les pròpies dades, majoritàriament homes– i que aquesta "percepció subjectiva" no s'ajusta a la realitat. Per aquest motiu, creu que s'han de potenciar les polítiques de "formació i consciència" perquè siguin conscients de la realitat de les dones al món laboral, ja que del contrari podria estendre's una "inacció" en aquest àmbit entre les empreses, confiant en què les lleis d'igualtat aprovades ja són mesures suficients.
Durant la presentació de l'estudi, el president de la Cambra de Comerç, Josep Santacreu, ha afegit que la bretxa entre homes i dones vol dir que hi ha un 50% de la societat que "no arribarà a desenvolupar les seves capacitats" al món laboral, cosa que qualifica de "pèrdua" per al país. "és una pèrdua de riquesa", ha afegit, "en un moment en què el talent és escàs i costa de trobar".