El Parlament ha aprovat per unanimitat la reforma per blindar els patis de les escoles davant les queixes per soroll dels veïns. La proposició de llei modifica la llei 16/2002 de protecció contra la contaminació acústica. A partir d'ara no s'aplicaran els límits de so a les activitats que realitzen als "espais destinats a l'activitat docent, física, d'esbarjo o de lleure" dels centres escolars entre les 7.00 i les 21.00 hores. Es tracta d'una iniciativa impulsada per Junts, ERC, el PPC, els Comuns i la CUP. El ple també ha aprovat les esmenes a l'articulat del PSC, per tant, les activitats en equipaments esportius també estaran exclosos de la llei de contaminació acústica, en aquest cas entre les 9.00 h i les 22.00 h.
El Parlament ha aprovat la iniciativa després que, en els últims mesos, en aplicació de la normativa acústica fins ara vigent, alguns patis escolars de Barcelona han estat amenaçats de tancament i, fins i tot, precintats pel soroll que generen les activitats escolars i extraescolars esportives i d'oci en horari diürn.
La diputada del PSC Gisela Navarro ha explicat que gràcies a les esmenes dels socialistes s'afegeixen també els equipaments esportius com una excepció de la llei de contaminació acústica. "Demanem protegir el joc, el lleure i l'esport, sigui a un pati o en equipaments esportius. Estem defensant el valor de la convivència", ha dit. La diputada també ha avisat que la modificació de la llei "no és un xec en blanc".
La diputada de Junts Anna Erra ha recordat que el so dels patis ha portat a enfrontaments entre veïns i escoles. I ha instat a fer una reflexió sobre quines ciutats i quins barris es vol tenir. "Junts defensem el pati de les escoles i el paper que fan en la vida i la cohesió dels barris", ha dit.
La diputada d'ERC Irene Aragonès ha defensat que l'objectiu de la modificació de la llei és trobar un "equilibri just i raonable" entre el joc dels infants i el dret dels veïns a descansar. "Els dos drets poden coexistir", ha defensat.
La diputada dels Comuns Jéssica Albiach ha destacat que avui és un bon dia per als infants, joves, cultura, esport i vida veïnal. I ha alertat que tancar patis d'escoles afecta no només als centres educatius sinó també a tot un barri perquè ajuden a "fer xarxa i comunitat".
Per la seva banda, el diputat del PPC Cristian Escribano ha defensat que la modificació és de "sentit comú" per "protegir" els patis i garantir que els infants puguin jugar i aprendre "sense restriccions que són absurdes". Així mateix, ha afegit que la modificació no ha de servir d'excusa per generar "molèsties innecessàries" per als veïns.
Per part de la CUP, Laia Estrada ha afirmat que s'ha d'acceptar que els infants fan soroll. "Només faltaria", ha dit. I ha afegit que no només Barcelona es beneficiarà de la mesura sinó tot Catalunya i el conjunt de la societat.
Alegria entre els centres afectats
El director de l'escola Salesians Rocafort, Jordi Barbera, ha celebrat l'aprovació "perquè els patis podran tornar a ser patis". En declaracions a l'ACN, ha explicat que porten vuit mesos amb una pista tancada i una altra des de en fa quatre; i ha defensat que no es pot parlar de soroll en aquests casos. "No podem comparar el soroll que emet un vehicle amb el que genera conviure nois i noies en un espai tancat com és un pati", ha manifestat.
El director reconeix que han estat mesos difícils però destaca que han notat que la societat i el barri estava "molt majoritàriament" al seu costat.
Barbera ha explicat que des del centre ja havien anat aplicant mesures per tal de "minimitzar" el soroll generat en aquestes pistes, una d'elles compartida amb una entitat d'àmbit esportiu. Entre aquestes, ha dit que la pista compartida tancava a les 21.00 hores i que pel que fa a l'escola s'ha reduït l'ús del timbre d'avís de canvi de classe, s'han posat malles protectores per amortir el soroll de les pilotes i s'ha fet pedagogia entre la comunitat educativa. "No podem renunciar a allò que és propi de l'escola, però la nostra postura no és d'anar contra ningú", ha declarat.
Veïns Contra el Soroll planteja portar el cas al TC i a Europa
No ho veuen igual des de la Xarxa Veïnal Contra el Soroll (Xavecs) i l'Associació Catalana Contra la Contaminació Acústica (ACCA). La presidenta de l'ACCA i comissionada de patis d'escola de Xavecs, Marga Furró, ha considerat que el que s'ha aprovat és una llei "injusta" perquè atorga "privilegis" a uns infants i en treu a d'altres. Des de les entitats valoraran els passos a donar però Furró ha defensat que s'hauria de portar aquest cas al Tribunal Constitucional i a Europa. "No poden suspendre una directiva que protegeix la salut", ha declarat.
I és que Furró ha volgut deixar clar que "el soroll mata" i ha assegurat que tenen constància de veïns "malalts" a causa del soroll. I és que la presidenta de l'ACCA ha lamentat que amb aquesta normativa es dona "barra lliure" als centres escolars i ha puntualitzat que ells no parlaven de tots els patis en general sinó d'uns concrets, els que estan en interiors d'illes. "I són d'agents privats", ha afegit.
D'altra banda, ha rebatut l'argument que rebutja igualar el soroll que es pugui generar en un pati amb el que té altres orígens perquè ha dit que no hi ha sorolls bons i sorolls dolents. Segons Furró, hi ha puntes de 105 decibels, "una barbaritat". A més, ha indicat que aquestes puntes es donen moltes vegades fora de l'horari escolar, quan es fan activitats que van més enllà de l'àmbit estrictament educatiu, com poden ser les esportives o d'altres de caràcter festiu.