Un agent de la policia espanyola es va infiltrar durant dos anys en l'activisme de la ciutat de Lleida, segons ha publicat La Directa. Sota la identitat falsa de Joan Llobet Garcia, aquest agent de la 32a promoció de la policia espanyola es va introduir, a través de l'Ateneu Cooperatiu La Baula, al Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans i a la sectorial d'ecologia de l'organització independentista Endavant. La seva infiltració va tenir lloc entre el setembre del 2019 i el novembre del 2021, quan va marxar de la ciutat i es va fer fonedís. L'agent va participar en protestes contra la sentència del procés i de suport a Pablo Hasél, fins al punt de quedar-se a dormir al rectorat de la UdL. També va assistir a algunes assemblees de la PAH.
Aquest dimarts al matí representants de l'organització independentista Endavant, l'Ateneu Cooperatiu La Baula i Alerta Solidària s'han concentrat al davant de la subdelegació del govern espanyol a Lleida per denunciar aquesta nova infiltració policial, la sisena que transcendeix a Catalunya i al País Valencià.
En una compareixença de premsa, el militant d'Endavant Borja Garcia ha afirmat que "aquest nou cas de tortura que destapem després de mesos d'investigació inclou infiltracions en assemblees, reunions, actes polítics, manifestacions, mostres de cultura popular i en la vida i les cases de les nostres companyes" i ha afegit que han estat "dos anys d'obtenció d'informació que donen continuïtat a seguiments, escoltes policials i persecució política" a l'esquerra independentista de la ciutat.
Segons Endavant, "el terrorisme d'Estat i la guerra bruta del PSOE de la calç viva no és cap novetat", i l'organització ha reivindicat que els seus objectius polítics segueixen "intactes". "Avui us hem destapat i us hem guanyat una batalla, perquè per damunt de les clavegueres de l'Estat s'ha imposat la intel·ligència col·lectiva", ha afirmat Garcia.
Alerta Solidària denuncia una estratègia de repressió "sistemàtica i planificada"
El portaveu d'Alerta Solidària, Gerard Sala, ha afirmat que amb aquest nou cas d'infiltració policial es confirma "una estratègia de repressió de l'Estat, una pràctica sistemàtica i planificada contra espais que lluiten en defensa dels drets, la justícia social i la llibertat dels pobles".
Sala ha afegit que aquest cas suposa "un salt qualitatiu en les formes de repressió a Ponent", perquè la seva infiltració va començar poc després d'intervencions telefòniques i seguiments a militants d'Endavant i dels CDR, i uns mesos després que hagués acabat, el febrer del 2023, "va haver-hi la detenció de la majoria de l'assemblea d'Arran al Pla d'Urgell".
Alerta Solidària ha denunciat que les infiltracions d'agents d'intel·ligència s'emparen en una llei "franquista" de secrets oficials perquè aquestes figures "no compten amb cap mena de supervisió judicial" i la seva figura "no està regulada en el marc normatiu espanyol i aquesta escletxa normativa obre una greu vulneració dels drets fonamentals".
Per tot plegat, Alerta Solidària ha reiterat que treballen en l'elaboració d'una querella criminal que "apunti a la cúpula del ministeri de l'Interior" per tots els casos d'infiltració coneguts fins ara. Sala ha insistit que aquests fets es van produir de forma simultània amb Fernando Grande-Marlaska en el càrrec de ministre de l'Interior pel PSOE.
D'altra banda, Sala ha recordat que l'alcalde de Lleida, el socialista Fèlix Larrosa, fa poc més d'un mes "va rebutjar amb pretextos jurídics una moció que 21 entitats de la ciutat van presentar contra aquestes pràctiques d'infiltració policial" i ha cridat les institucions a "no seguir fent com si sentís ploure amb aquesta pràctica tan menyspreable".
Accions de "cures" i assemblea per acordar mobilitzacions
L'Ateneu Cooperatiu La Baula ha anunciat que dijous 3 d'abril obrirà la seva seu com a "espai de cures i acompanyament" i que hi celebrarà una assemblea oberta per acordar una resposta política a aquesta infiltració policial, que es podria traduir en protestes al carrer. La portaveu d'aquesta entitat nascuda fa nou anys, Maria Taribó, ha censurat el que veuen com "una agressió col·lectiva que vulnera drets fonamentals, polítics i d'associació" amb l'objectiu de "recollir informació".
Infiltració durant més de dos anys
Segons La Directa, l'agent es presentava com un jove de 27 anys nascut a Esparreguera, que s'havia traslladat a Lleida per estudiar un cicle formatiu. En realitat, però, A.G.A. havia nascut a Terol, on va passar la seva infantesa i adolescència, abans d'apropar-se als cercles policials i graduar-se a l'Escola de Policia d'Àvila el 2018. Per mitjà de la seva família hauria tingut contacte amb un municipi de la Franja, cosa que explicaria que parlés català de manera fluida.
La Directa explica que l'agent vivia en un pis de lloguer i, per dotar de veracitat el seu personatge fictici, amb el seu DNI fals es va matricular en el grau superior d'Educació i Control Ambiental de l'Escola del Treball de Lleida. El mes d'octubre de 2019 va participar activament, des dels comitès juvenils de Lleida, en les mobilitzacions de resposta a la sentència del procés.
Després, segons revela la investigació periodística, Llobet es va interessar pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), des d'on va començar a perfilar la seva trajectòria de militant independentista, que consolidaria amb la seva entrada a Endavant. També es va apropar al moviment per l'habitatge i va assistir de manera regular a les assemblees de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Lleida i es va interessar per les activitats de l’ecologisme juvenil, per mitjà d'Extinction Rebellion.
L'infiltrat també va participar des de primera línia en els enfrontaments amb la policia durant la resposta a la sentència del procés, així com al tancament al rectorat de la Universitat de Lleida contra la detenció de Pablo Hasél. De fet, va participar en assemblees i convocatòries de la plataforma de suport al raper lleidatà, fins al punt de quedar-se a dormir al rectorat de la UdL la matinada del 16 de febrer del 2021, quan van entrar-hi els Mossos per detenir Hasél.
El novembre del 2021 l'agent va marxar de la ciutat de Lleida adduint que havia trobat feina a Barcelona i que la seva àvia havia emmalaltit. Aquestes dues raons per justificar el que respondria a un mecanisme policial d'extracció d'infiltrats eren idèntiques a les que va utilitzar una altra infiltrada de la mateixa promoció. Les coincidències van aixecar sospites i van motivar que s'iniciés una investigació.