El president de la Generalitat, Salvador Illa, convocarà els agents socials i econòmics al Palau de la Generalitat per "articular una resposta" als aranzels imposats pels Estats Units. Així ho ha assegurat ell mateix en un missatge a X, després que el president d'EEUU, Donald Trump, anunciés la imposició d'almenys un 10% d'aranzels a pràcticament tots els productes que arriben al país a partir del 5 d'abril. "Hem de defensar Europa per damunt de les ideologies", ha remarcat Illa a X. La reunió serà el dilluns vinent a les 10 del matí al Palau de la Generalitat. Fonts de Presidència apunten que s'ha buscat una data que pugui encaixar amb tots els agents.
La trobada ja havia estat demanada pels agents econòmics i socials. S'espera que hi assisteixin els principals sindicats i patronals.
Donald Trump ha anunciat la imposició d'almenys un 10% d'aranzels a pràcticament tots els productes que arriben al país a partir del 5 d’abril, si bé aplicarà aranzels superiors a les exportacions d’alguns dels seus principals socis comercials a partir del 9 d’abril. En una compareixença Trump ha mostrat una taula amb els nous aranzels i els països afectats, entre ells, els 27 membres de la UE amb un 20%, la Xina amb un 34% i l'Índia amb un 26%.
La Moncloa llança un "missatge de confiança" davant els aranzels de Trump
El govern espanyol "lamenta profundament" l'anunci d'aranzels universals anunciats per Donald Trump, i avança que activarà avui mateix "instruments comercials i financers a disposició de l'Estat" per "desplegar una xarxa de protecció immediata i una estratègia de rellançament dels sectors afectats". És la primera resposta de l'executiu, que vol traslladar un "missatge de confiança a la ciutadania" i recorda que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, presenta aquest migdia "un pla de resposta" que "complementi" el de la Comissió Europea. En una entrevista a RNE, el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ha assegurat que el pla es desplegarà de la mà dels agents socials, els sectors afectats, els territoris i els grups parlamentaris.
L'executiu recorda que els aranzels afectaran "en primer lloc, els ciutadans i empreses americanes", però també "l'economia global i els mercats financers, amb conseqüències encara difícils d'estimar".
"Els aranzels perjudicaran tothom i impactaran sobre ciutadans i empreses de tot el món de manera injusta i injustificada", lamenta l'executiu en una nota enviada als mitjans.
Els primers afectats, segons el govern espanyol, són els ciutadans i les empreses americanes, que hauran de pagar productes més cars i patiran també un efecte negatiu per la incertesa en el consum i la inversió.
Però els aranzels també tindran impacte a l'economia global i els mercats financers "amb conseqüències encara difícils d'estimar" però que porten a un món "més fragmentat i empobrit". "L'efecte serà particularment dur per als països en desenvolupament", sosté l'executiu espanyol.
En aquest marc, l'equip de Sánchez recorda que Europa sempre ha apostat per una solució negociada i ho continua fent. "Hem de protegir la major relació comercial i econòmica del món". "Cada dia travessen l'Atlàntic 4.400 milions d'euros en comerç de béns i serveis entre els Estats Units i la Unió Europea, i la inversió estrangera entre ambdues parts arriba als 100.000 milions d'euros en cada direcció".
Segons l'executiu espanyol, "ni Espanya ni la Unió Europea desitgen el conflicte comercial, però no el poden ignorar". "Tenim les eines necessàries per protegir els interessos dels nostres ciutadans i empreses si no hi ha espai per a la negociació", adverteix.
Per això assegura que Espanya i Europa respondran "de manera unida i proporcionada, apel·lant sempre a la negociació i al tracte just i equilibrat entre socis estratègics".
"Com ha assenyalat la presidenta de la Comissió Europea, estem finalitzant un primer paquet de resposta als aranzels a l’acer i a l’alumini, que hauria d'estar llest en les pròximes setmanes. A més, prepararem mesures addicionals en resposta als anuncis d’ahir, sense descartar cap mesura a priori, però prioritzant una solució negociada".
Pel que fa a l'impacte sobre l'economia espanyola, l'executiu sosté que encara és aviat per tenir una xifra precisa. "Espanya té una exposició directa limitada, però l’efecte indirecte per l'exposició dels nostres principals socis europeus és més gran. L'impacte també és molt asimètric, ja que hi ha sectors per als quals les exportacions als EUA representen una part important del seu negoci".
Reunió amb els sectors afectats
Sánchez es reuneix aquest dijous a les 12 del migdia amb els representants dels principals sectors afectats. La cita acabarà amb una compareixença conjunta on el president espanyol desgranarà el pla de contingència.
L'executiu espanyol prepara mesures per protegir sectors exportadors sensibles als aranzels nord-americans com el vitivinícola, l'agricultura, l'automòbil i el metal·lúrgic. El mateix president espanyol ja va apuntar dilluns que si l'administració Trump imposa aquests aranzels l'Estat i les institucions europees respondran "amb decisió". "Ens defensarem. Actuarem amb rapidesa, proporcionalitat i unitat", va dir.
Segons fonts de la Moncloa, a la cita d'aquest dijous hi ha convocada Anfac, Faconauto, Asaja, la Federació d'Indústries d'Alimentació i Begudes (FIAB) i l'Organització Interprofessional de l'Oli d'Oliva, entre altres. A part de Sánchez, per part de l'executiu hi assistiran els ministres Jordi Hereu (Indústria), Luis Planas (Agricultura) i Carlos Cuerpo (Economia).
De moment la Moncloa encara no aclareix els detalls del pla de contingència, que podria combinar ajudes ràpides als sectors afectats amb una resposta comunitària als aranzels.
La reunió amb els sectors afectats pels aranzels es produirà després de la trobada que Sánchez va mantenir aquest dimecres amb els agents socials. El president espanyol va estar acompanyat de la vicepresidenta primera, María Jesús Montero; la segona, Yolanda Díaz; el ministre d'Exteriors, José Luis Albares; el d'Indústria, Jordi Hereu; el d'Agricultura, Luis Planas, i el d'Economia, Carlos Cuerpo.
En aquesta reunió, el govern espanyol i els agents socials van acordar crear una taula de diàleg social amb patronals i sindicats per canalitzar les respostes a la guerra aranzelària.
Segons va explicar el secretari general de CCOO, Unai Sordo, els sindicats han demanat una "resposta coordinada" europea per fer front a una situació "no desitjable". També han reclamat que s'activin "fons de contingència" per a les empreses afectades i "fórmules" per garantir l'ocupació.
El món rebutja els aranzels de Trump amb l’avís de represàlies i entre crides al diàleg per evitar un daltabaix econòmic
Rebuig global als aranzels de Donald Trump. La Unió Europea ja ha advertit als Estats Units que està “preparada” per reaccionar als nous gravàmens, igual que han fet el Regne Unit, la Xina o Austràlia, així com països a títol individual, fins i tot aliats de Trump, com la Itàlia de Giorgia Meloni. El món avisa que aplicarà represàlies als aranzels, entre crides a evitar una guerra comercial que pot tenir conseqüències econòmiques “devastadores” per a tot el planeta. En una compareixença, el primer ministre britànic, Keir Starmer, ha dit que defensarà “l’interès nacional”, mentre que Meloni ha advertit que una guerra comercial només pot “debilitar” Occident en favor d’altres actors mundials.