ASAJA alerta: la reducció de la jornada laboral encarirà més de 160 € al mes cada treballador i posarà en risc la campanya de la fruita

Per Ràdio Balaguer
269 visites

Demana al Ministeri de Treball que reconsideri l'aplicació d'aquesta mesura i estableixi excepcions per al sector agrari durant les campanyes de recol·lecció, on les jornades estan determinades per factors climàtics i biològics

58Eda5B279B4238C76Fb9E8Bc0C602B020250213Asajaestudi

ASAJA Catalunya ha presentat avui els resultats d'un estudi econòmic que analitza les conseqüències de la reducció de la jornada laboral impulsada pel Ministeri de Treball. L'anàlisi revela que l'aplicació d'aquesta mesura tindria un impacte negatiu directe sobre la campanya de recol·lecció de fruita dolça, provocant un augment significatiu dels costos laborals i comprometen la viabilitat econòmica de moltes explotacions agràries. 

 

L'estudi es basa en les dades de contractació de la campanya de la fruita a Lleida durant el 2024, quan es van necessitar més de 29.000 treballadors en els mesos de màxima activitat, gestionant un total de 88.000 nòmines durant tota la temporada. Amb la modificació de la jornada setmanal de 40 hores a 37,5 hores, la reducció de 2,5 hores per treballador es convertiria en hores extraordinàries, amb un cost superior.

 

Segons les xifres recollides per ASAJA, aquest canvi representaria un increment de 162,5 € mensuals per treballador, resultant d'una retribució d'hores extres de 14 €/hora i d'un augment en les cotitzacions a la Seguretat Social. Per al conjunt del sector, aquest sobrecost elevaria els costos de producció en més de 15 milions d'euros només per la reducció horària. A més, si s'aplica la pujada del salari mínim interprofessional, el sobrecost global superarà els 25 milions d'euros per a la pròxima campanya de la fruita dolça. 

 

Una decisió unilateral que posa en perill el sector 

 

Segons ha explicat Pere Roqué, president d'ASAJA Catalunya, "des d'ASAJA, considerem un despropòsit l'aplicació per decret de la reducció de la jornada laboral de 40 hores a 37,5 i la pujada del salari mínim interprofessional sense cap voluntat de diàleg amb el sector alimentari. Aquesta decisió s'ha pres de manera unilateral, sense comptar amb les organitzacions agràries ni amb el sector empresarial." 

 

Roqué ha criticat durament la decisió del Ministeri de Treball: "La ministra Yolanda Díaz aplica per reial decret mesures que sap que són contraproduents i que van en contra del sector productiu de fruita dolça, l'agricultura i la ramaderia d'aquest país." 

 

Pèrdua de producció i malbaratament alimentari 

 

ASAJA alerta que la reducció de jornada laboral, combinada amb les recomanacions per evitar els cops de calor,provocarà que els divendres a les 10:00 h s'hagi de deixar de collir, amb la conseqüent pèrdua de producció i malbaratament alimentari. 

 

L'argument del Govern que les empreses haurien de contractar més treballadors per compensar la reducció d'hores és inviable, ja que actualment el sector pateix una greu manca de mà d'obra. De fet, la Secretaria d'Estat d'Immigració ha hagut d'autoritzar nous convenis de contractació en origen perquè no hi ha suficients temporers locals per cobrir les necessitats del sector. 

 

Un increment de costos insostenible 

 

Amb l'increment de costos previst, el cost de producció passarà dels 42 cèntims actuals per quilo a 48-49 cèntims per quilo, reduint encara més els marges dels productors. ASAJA recorda que, en molts casos, els preus de liquidació de la fruita dolça ja són molt ajustats i no permeten absorbir aquests increments sense conseqüències greus per als productors. 

 

Segons Roqué, "Si aquesta mesura tira endavant sense cap modificació, el sector es veurà obligat a repercutir aquests costos en el preu final de la fruita, amb una pujada que pot superar el 25%." 

 

ASAJA exigeix una excepció per al sector agrari 

 

Davant aquest escenari, ASAJA Catalunya demanarà al Govern i als grups polítics que el sector agroalimentari quedi exempt de la reducció de jornada laboral, igual que s'ha plantejat per altres sectors com el turístic. 

 

Segons Roqué, "No entenem per què sectors com el turisme han rebut excepcions i el sector agroalimentari, que és essencial, no pot tenir el mateix tractament. La fruita no pot esperar, no podem aturar la collita els divendres al matí ni suportar aquest sobrecost sense cap tipus de compensació." 

 

ASAJA presentarà aquesta setmana l'informe als partits polítics a Madrid per pressionar perquè el sector agrari quedi exempt d'aquesta normativa. 

 

El mes destacat

Notícies relacionades

Altres notícies que et poden interessar