Balaguer aposta perquè el Saló de l'Energia de Fira Q acabi esdevenint la Fira de l'Energia de les terres de Lleida
Segons el paer de Fires, Gerard Torres, cal anar cap aquí i aquesta ha de ser una aposta clara i decidida
Fira Q Balaguer va tancar portes aquest dilluns després de tres dies intensos en què s'ha pogut gaudir de diferents xerrades, degustacions i activitats de tot tipus.
La Fira ha comptat amb la participació d'un centenar d'expositors i des de la Paeria, el paer en cap, Jordi Ignasi Vidal, en feia un balanç molt positiu. Pel que fa a visitants, parlava d'una mica més de 17.000 que han passat pel recinte firal durant els tres dies.
Fira Q ha estat avalada, un cop més, per les millors firmes expositores dels diferents sectors presents al certamen: comerç i serveis; restauració i oci i els productes de proximitat, tot ells sectors representatius del teixit econòmic de la ciutat i província.
Durant l'acte de clausura, el vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació, Carles Gibert, parlava de Fira Q Balaguer com un referent en aquest sentit i es mostrava molt satisfet perquè les fires del territori vagin reiniciant l'activitat al mateix temps que posava l'accent en el Saló de l'Energia, una de les novetats de Fira Q 2023.
Fira Q Balaguer va obrir portes el passat dissabte amb la inauguració a càrrec del director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia de la Generalitat, Joan Gòdia, acompanyat pel paer en cap de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, i la resta d'autoritats locals i comarcals.
L'objectiu del certamen ha estat convertir, un any més, el pavelló firal en un gran aparador amb tot el contingut econòmic de la ciutat i també de l'entorn.
En aquest sentit, aquest any s'han volgut potenciar en especial les energies renovables amb el Saló de l'Energia de les Terres de Lleida i per això el tradicional espai dedicat a la construcció i l'habitatge ha evolucionat cap a aquest Saló, una iniciativa de l'Energy HubLab, que és un projecte de la Paeria de Balaguer i la Diputació de Lleida per impulsar la transició energètica i la transformació del model econòmic.
Pel que fa als expositors, hi han estat representades empreses dedicades a les energies renovables, a l'eficiència energètica així com els col·legis professionals, gremis i associacions que han de liderar el canvi cap a una economia més sostenible. Molts d'ells han ofert xerrades, entre altres coses, per contribuir a la sensibilització sobre la crisi climàtica i informar la ciutadania sobre les accions que es poden dur a terme per a fer-hi front. En aquest sentit, el coordinador del CEI Balaguer, Jaume Roca, parlava d'un programa del Saló de l'Energia "molt divers amb xerrades de tot tipus, algunes adreçades al públic en general mentre que d'altres han despertat més l'interès d'alguns alcaldes que s'han interessat sobres les comunitats energètiques per conèixer les experiències que s'han produït en aquest àmbit". Segons el mateix Roca, el Saló de l'Energia ha vingut per quedar-se i persistir en el temps i la simbiosi amb Fira Q ha anat molt bé.
Del mateix parer és el paer de Fires, Gerard Torres, que diu que el Saló de l'Energia ha d'acabar poder caminant sol perquè Balaguer acabi tenint una Fira de l'Energia de les terres de Lleida. Segons Torres, "cal anar cap aquí i aquesta ha de ser una aposta clara i decidida".
També Gerard Torres feia una valoració molt positiva de Fira Q, per l'afluència de públic però també per les vendes que han tancat alguns dels expositors i pels contactes realitzats.
Durant els tres dies de Fira els diferents expositors i empreses han presentat els seus productes i han ofert demostracions i xerrades, a l'espai de l'escenari – passarel·la on també s'han fet quatre desfilades professionals, a càrrec de l'Agència Il·lusions Model by Laura Echevarría de Lleida.
Per tal de posar en relleu els diferents productes propis del territori, també a Fira Q hi ha estat present el sector del producte de proximitat, en què la Diputació de Lleida ha col·laborat activament amb la conducció de l'escenari gastronòmic "Aliments del territori i tu" i on s'han fet les diferents accions promocionals dels propis productors.
En el mateix sector també s'ha celebrat la tradicional Mostra de Coques organitzada per la Societat Gastronòmica i Cultural del Comtat d'Urgell amb la presència de 13 forners, entre els quals aquest any, com a novetat, un forner especialitzat en el món celíac.
Una altra de les novetats de la Mostra ha estat la realització d'un taller infantil per elaborar una coca de samfaina.
Se n'han fet dos torns de 20 participants cadascun i tots ells, un cop acabat el taller, s'han endut la coca cuita, un barret de cuiner i un rul•lo com a obsequi.
Des de la Societat Gastronòmica i Cultural del Comtat d'Urgell també han volgut tenir aquest any un record per al restaurador Josep Maria Morell i per això a l'espai d'aquesta entitat hi havia un vinil amb la recepta de la coca que va escriure.
Aquest 2023, d'altra banda, s'ha continuat apostant per la Jornada Tècnica de la Mel organitzada pel Departament d'Acció Climàtica i l'Associació d'Apicultors Lleidatans.
La jornada ha tractat temes relacionats amb aspectes sanitaris de les abelles com el control integrat de la vespa velutina.
En el sector de la restauració i l'oci, a part de presenciar l'elaboració de diferents receptes a mans dels principals cuiners de la ciutat, s'ha pogut gaudir també del 7è Concurs de cuina de proximitat. Un concurs que a partir d'enguany s'anomena "Concurs Josep M. Morell. De la terra al plat', en homenatge a qui va ser un gran restaurador i també un gran escriptor gastronòmic, segons també apuntava el paer de Fires, Gerard Torres.
El primer premi del Concurs de cuina se l'ha endut aquest any Jordi Pané amb una recepta de 'Timbal de peu de porc cruixent, múrgoles, carxofes i cebetes glassejades al vi del padrí'.
La recepta, com cada any, era lliure però sí que en aquesta ocasió havia d'incloure dos productes imprescindibles, els caragols i el porc, els dos o només un dels dos en homenatge precisament també a Josep Maria Morell i als llibres que va escriure amb aquests ingredients com a principals protagonistes, "La cuina del porc" i "Cuinar caragols".
De les receptes presentades també s'ha valorat la presentació, l'originalitat, el gust i la resta de productes de proximitat utilitzats.
El guanyador s'ha endut un xec per valor de 500 € i també s'han donat vals per a restaurants de la ciutat i un lot de productes.
El segon premi ha estat per David Fabregat, amb un 'Arròs de cassola de tros'.
També aquest dissabte va tenir lloc en el marc del sector de la restauració i l'oci una masterclass amb una selecció de vins de la D.O. Costers del Segre a càrrec de David Seijas, un reconegut sommelier, amant del vi i qui va liderar el projecte Bulli Fundation.
Per als més petits, la Fira ha continuat oferint també l'Espai Q menuts dotat amb una ludoteca i on cada dia s'hi han fet diferents tallers de manualitats.
Un any més, el certamen no ha tancat als migdies i ha ofert concerts i audicions per fer al visitant una estada ben agradable compartint l'àpat del migdia.
Fira Q, d'altra banda, ha estat enguany apadrinada per Josep Vallverdú, en motiu de la celebració de l'Any de l'escriptor, i a l'entrada del recinte hi havia un estand amb alguns dels seu llibres.
En el marc de Fira Q també s'ha fet entrega dels premis als millors estands.
El premi al millor estand de l'Espai de Proximitat ha estat per a OliCastelló.
El premi per al millor estand del sector de l'Espai de l'Energia per a Noguera Renovables, Gecrio.
Pel que fa al sector de Comerç i Serveis, el millor estand ha estat per Joieria Joima.
Finalment, el premi del Sector de l'Oci l'ha rebut el Monestir de Les Avellanes.
A l'acte d'entrega hi han participat: el paer d'Urbanisme Seguretat i Fires, Gerard Torres; el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó; i el president de l'ACB, Josep Maria Rovira.