Balaguer celebra aquest cap de setmana una nova edició de Fira Q
El certamen segueix comptant amb la presència de diversos sectors i per donar més visibilitat a les empreses de cada zona hi haurà diferents escenaris on es faran múltiples activitats, com presentacions de productes, concerts, tallers de cuina, desfilada de moda, exhibició de dansa o showcooking
Aquest dissabte obre portes Fira Q Balaguer 2023 amb la participació d'un centenar d'expositors.
L'objectiu del certamen és convertir, un any més, el pavelló firal en un gran aparador on hi hagi tot el contingut econòmic de la ciutat i també de l'entorn, avalat per les millors firmes expositores dels diferents sectors: comerç i serveis; restauració i oci i els productes de proximitat.
També enguany es volen potenciar en especial les energies renovables amb el Saló de l'Energia de les Terres de Lleida.
Des de Fira Q s'ha volgut que aquest 2023 el tradicional espai dedicat a la construcció i l'habitatge s'especialitzi i evolucioni cap al Saló de l'Energia, una iniciativa de l'Energy HubLab, que és un projecte de la Paeria de Balaguer i la Diputació de Lleida per impulsar la transició energètica i la transformació del model econòmic.
Pel que fa als expositors, hi són representades empreses dedicades a les energies renovables, a l'eficiència energètica així com els col·legis professionals, gremis i associacions que han de liderar el canvi cap a una economia més sostenible.
Els objectius del Saló són promocionar i donar visibilitat a les empreses relacionades amb les energies renovables; aconseguir que el Saló sigui punt de trobada del propi sector; contribuir a la sensibilització sobre la crisi climàtica; i informar a la ciutadania sobre les accions que es poden dur a terme per a fer-hi front.
A banda d'aquest sector, Fira Q també vol promocionar el sector del comerç i serveis, un sector que té una gran presència cada any en aquest esdeveniment.
Durant els tres dies de Fira els diferents expositors i empreses presentaran els seus productes i oferiran demostracions i xerrades, a l'espai de l'escenari – passarel·la. En aquest es faran també quatre desfilades professionals, que aniran a càrrec de l'Agència Il·lusions Model by Laura Echevarría de Lleida.
Les desfilades es faran dissabte a la tarda, diumenge matí i tarda, a les 12h i a les 18h, i dilluns a les 12 del migdia.
Per tal de posar en relleu els diferents productes propis del territori, hi ha el sector del producte de proximitat, en què la Diputació de Lleida col·labora activament amb la conducció de l'escenari gastronòmic "Aliments del territori i tu" i on hi tindran lloc les diferents accions promocionals dels propis productors, així com també la presència de l'Associació dels Molins d'Olis de la Noguera i l'Associació d'Apicultors Lleidatans.
En el mateix sector, tindrà lloc també la ja tradicional Mostra de Coques organitzada per la Societat Gastronòmica i Cultural del Comtat d'Urgell amb la presència de 13 forners, entre els quals aquest any, com a novetat, un forner especialitzat en el món celíac.
Una altra de les novetats de l'espai de les coques és el taller infantil per elaborar una coca de samfaina que farà el dilluns 1 de maig el Gremi de Forners de Lleida. Se'n faran dues sessions, una a les 17 h i una altra a les 18.30 h.
Des de la Societat Gastronòmica i Cultural del Comtat d'Urgell també volen tenir aquest any un record per al restaurador Josep Maria Morell i per això a l'espai d'aquesta entitat hi ha un vinil amb la recepta de la coca que va escriure.
Enguany, d'altra banda, es continua apostant per la Jornada Tècnica de la Mel organitzada pel Departament d' Acció Climàtica i l'Associació d'Apicultors Lleidatans.
Es tracta d'una jornada de referència arreu del país i totalment consolidada que inclou, un any més, el Concurs Reina de Mels.
La jornada tracta enguany temes relacionats amb aspectes sanitaris de les abelles com el control integrat de la vespa velutina.
En el sector de la restauració i l'oci, a part de presenciar l'elaboració de diferents receptes a mans dels principals cuiners de la ciutat, es podrà gaudir també del 7è Concurs de cuina de proximitat. Un concurs que a partir d'ara passa a anomenar-se "Concurs Josep M. Morell. De la terra al plat', en homenatge a qui va ser un gran restaurador i també un gran escriptor gastronòmic.
Pel que fa a la recepta, com sempre, és lliure tot i que aquesta vegada ha d'incloure dos productes imprescindibles, els caragols i el porc, els dos o només un dels dos. De les receptes presentades també es valorarà la presentació, l'originalitat, el gust i la resta de productes de proximitat utilitzats.
Un cop valorades les diferents receptes, un jurat tècnic escollirà les sis propostes finalistes que competiran a la Gran Final que es disputarà el diumenge 30 d'abril a les 18'30 h, a l'escenari del sector de Restauració i Oci de Fira Q.
Entre les activitats que s'han programat dins d'aquest sector destaca dissabte a la tarda una masterclass amb la presentació de diversos vins de la D.O Costers del Segre, a càrrec del reconegut sommelier David Seijas, que es defineix com un amant del vi i que va liderar el projecte Bulli Foundation.
Per als més petits, la Fira segueix oferint l'Espai Q menuts dotat amb una ludoteca i on cada dia s'hi faran diferents tallers de manualitats. Aquest servei funcionarà com un espai on es podran quedar els nens i nenes que ho desitgin mentre els pares visiten la Fira tranquil·lament.
Un any més, Fira Q no tanca als migdies i ofereix concerts i audicions per tal que el visitant tingui una estada ben agradable compartint l'àpat del migdia.
Destaca també el trenet turístic que es posa a disposició de tots els visitants de Fira Q i que farà viatges fins al pavelló amb diferents parades per la ciutat per tal de facilitar-hi l'arribada i la sortida.