Camarasa acull aquest cap de setmana les jornades apícoles 'El gust de l'or dolç de la Noguera' per celebrar la cultura de la mel i l'apicultura
Aquest dissabte al matí ha tingut lloc la inauguració amb la presencia del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; l'alcaldessa de Camarasa, Elisabet Lizaso; i membres de l'Associació Apicultors Lleidatans Associats
Camarasa celebrarà durant dos caps de setmana les jornades "El gust de l'or dolç de la Noguera", una proposta que convida a descobrir el món apícola en totes les seves dimensions.
L'esdeveniment s'emmarca dins la iniciativa "12 mesos, 12 paisatges" de la Generalitat de Catalunya i posa l'accent, aquest mes d'abril, en la mel com a producte protagonista de la comarca.
Organitzades per l'Ajuntament de Camarasa i l'Associació Apicultors Lleidatans Associats (ALLA) les jornades s'adrecen a tots els públics i ofereixen activitats pensades per apropar la cultura apícola de manera educativa, participativa i gastronòmica.
Aquest matí ha tingut lloc l'acte d'inauguració amb la presencia del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; l'alcaldessa de Camarasa, Elisabet Lizaso; el president de l'associació Apicultors Lleidatans Associats, Josep Maria Bonet; el director dels Serveis Territorials d'Agricultura a Lleida, Jaume Feixa; a més d'alcaldes i alcaldesses de la Noguera, entre aquest la paera en cap de Balaguer, Lorena González.
El programa d'activitats inclou visites als abellars, tallers familiars, exposició i venda de productes apícoles, demostracions d'extracció de mel, xerrades divulgatives i tastos de mel artesana. També s'hi afegeix els showcookings amb mel, on cuiners locals i apicultors mostren la versatilitat d'aquest ingredient a la cuina. Paral·lelament, diversos restaurants del territori ofereixen durant tot el mes d'abril plats amb mel a les seves cartes i menús.
Aquesta acció col·lectiva no només visibilitza el producte i el treball dels apicultors de proximitat, sinó que també connecta amb l'objectiu de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, reconeixement que premia l'excel·lència de la nostra cuina i la qualitat dels productes locals.
En aquesta línia, les jornades s'alineen també amb la nova marca 'Gust de Lleida', impulsada per la Diputació de Lleida per promoure els productes agroalimentaris de qualitat del territori. El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha assenyalat que la marca vol posar en valor el gust de Lleida i que "jornades com aquesta són importants i que em de creure en el nostre territori per explicar-ho fora".
A aquest fet s'ha referit precisament Joan Talarn en la seva intervenció, tot dient que les jornades posen "el gust de la mel, el Gust de Lleida, en primer pla de les nostres oportunitats com a municipis rurals". El president ha recordat que aquest nou segell impulsat per la Diputació té com a objectiu "dignificar la qualitat de tot el cicle de qualsevol aliment propi de les comarques de Lleida, Pirineu i Aran", des del moment que es cultiva, es fa créixer, es transforma, es cuina i es serveix a taula, i també s'ha referit al fet que el cartell d'aquestes jornades apícoles "és el primer que porta incorporat la marca Gust de Lleida".
La proposta de les jornades forma part de la línia de treball de l'Ajuntament de Camarasa per impulsar un turisme responsable, de proximitat i desestacionalitzat, que posi en valor el patrimoni natural i humà del territori. Les jornades vinculen una activitat econòmica amb l'atractiu de l'entorn d'un municipi que és pol d'atracció de turistes que cerquen precisament aquesta relació amb la natura.
En aquest sentit l'alcaldessa de Camarasa, Elisabet Lizaso, ha explicat que "és molt important posa en valor aquest producte i aquesta zona del Montsec, molt rica en apicultors d'un be incalculable, ha dit.
L'associació ALLA, amb seu al municipi i més de 220 socis a tot Catalunya, és l'entitat apícola més gran del país i un referent en la promoció de l'apicultura sostenible, la protecció de les abelles i la producció de mel de qualitat.
Les jornades "El gust de l'or dolç de la Noguera" són també un homenatge als herois del rebost, aquells productors i productores que, com els apicultors, vetllen pel territori i per una alimentació arrelada, saludable i conscient.
Un dels membres de l'associació ALLA, Josep Maria Inglés, ha destacat la importància de les abelles en la biodiversitat d'aquest zona.
Aquestes jornades tenen lloc els dies 5, 6, 12 i 13 d'abril, amb accés lliure de 10 a 14 h, el Casal de Camarasa.