Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia arriba al desè mes de celebració amb actes sobre productes gastronòmics de boscos i rius catalans

Per Ràdio Balaguer
132 visites

A l'octubre comença la temporada boletaire, el període hàbil de caça de moltes espècies i el moment final de la collita de fruites del bosc, com gerds, mores i aranyons

35F3E801D57Bdee7572B8D79Afe3373Fcictellbolets

El mes d'octubre ens porta l'inici de la tardor, un període en el qual la cuina catalana introdueix nous productes de temporada i en deixa enrere d'altres que són típics de l'estiu. Gastronòmicament, aquesta estació es torna més rica en sabors de terra i bosc, i introdueix plats més calents i contundents, com els estofats, els guisats, les sopes i les cremes. Els productes més típics sorgeixen del bosc, com les castanyes, la tòfona, les fruites del bosc o els bolets, un símbol gastronòmic tardorenc amb una gran varietat de tipologies, com els rovellons, els ceps, les llenegues o les trompetes de la mort. A més, també destaca la carn de caça, molt present a les zones rurals i de muntanya, amb plats de senglar, perdiu o conill de bosc.

La tardor i els seus productes culinaris són els protagonistes del desè mes de celebració del reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, una època de l'any que ens convida a connectar amb la terra mitjançant els paisatges de bosc i els rius de muntanya. Durant aquests dies, diferents pobles i indrets ubicats principalment a la zona nord del Pirineu i Prepirineu organitzen tota mena d'activitats per posar en valor les estacions gastronòmiques i la riquesa culinària que floreix al llarg de l'any.

Finalment, cal recordar que els productes del bosc de tardor també marquen les nostres tradicions, com la Castanyada, la festa més popular del mes d'octubre, en la qual per fer front al fred mengem castanyes, moniatos i panellets, sovint acompanyats de moscatell, amb familiars i amics.

Activitats destacades del mes

Durant l'octubre, es programen fires i festes relacionades amb els tastos de productes de tardor, mostres de bolets i altres productes del bosc per descobrir receptes tradicionals i paisatges boscosos. Entre totes les activitats, destaquen les següents:

  1. Del 3 al 5 d'octubre. Festa de la verema i mostra de vins (Sitges). Festa que arriba a la seva 64a edició i que promociona els vins de Sitges i la seva comarca.
  2. 3 d'octubre. Sortida guiada d'acompanyament de les eugues (Molló). Sortida de muntanya per acompanyar els ramaders en la transhumància.
  3. Del 3 al 5 d'octubre. Fira Ramadera de la Pobleta de la Vall Fosca (la Pobleta de Bellveí). Fira ramadera amb bestiar autòcton: cavall pirinenc, vaques de diverses races i ovelles xisquetes.
  4. Del 4 al 5 d'octubre. Benvinguts a Pagès (diversos punts de Catalunya). Obertura de portes dels camps, les granges i les masies de Catalunya participants en l'activitat, un esdeveniment que transcorre a tot el territori català i que arriba a totes les comarques.
  5. 11 d'octubre. Tastets del Parc Agrari de la Conca d'Òdena, tast d'horta (Igualada). Un restaurant del Parc obre les portes per tastar productes d'horta de la zona.
  6. 15 d'octubre. II Congrés de Dones del Món Rural (Lleida). Congrés que vol posar en valor el paper de les dones en el món rural mitjançant debats i xerrades.
  7. 15 d'octubre. Foodie Black Week (Barcelona). Setmana en què diferents restaurants, hotels i locals de lleure de Barcelona donen a conèixer la seva cuina.
  8. Del 17 al 19 d'octubre. Fira Mercat de Mercats (Barcelona). La 14a edició de la Fira Mercat de Mercats, la gran festa dels mercats de Barcelona, torna a la plaça de les Glòries.
  9. 18 d'octubre. La taula dels artistes: "Suro i temps de bolets" (Sant Feliu de Guíxols). Cicle de tertúlies temàtiques que uneixen gastronomia, talent i tradició.
  10. 18 d'octubre. Mercats de Forquilla (Barcelona). Cicle de d'espectacles culinaris en directe (show cooking) amb cuina de proximitat i valors.
  11. 19 d'octubre. Tastets del Parc Agrari de la Conca d'Òdena: tast d'olis (Igualada). Nova edició dels tastets de producte local amb un format renovat, més complet.
  12. 24 d'octubre. Tastets del Parc Agrari de la Conca d'Òdena: tast de mels (Igualada). Aquesta edició aposta per activitats que combinen gastronomia, divulgació i cultura per posar en valor els aliments de proximitat i apropar-los al consumidor d'una manera atractiva i vivencial.
  13. 25 d'octubre. Tast de productes de tardor: un festival de sabors de temporada (Sant Sadurní d'Anoia). Tast enogastronòmic per gaudir d'una selecció de delícies tardorenques de productors del territori.
  14. 25 d'octubre. Jornada gastronòmica Tast d'Olha (Les). Jornada gastronòmica per impulsar i posar en valor els productes de la terra d'Era Val d'Aran.
  15. 26 d'octubre. Fira de Tardor (Tírvia). Venda d'artesania i productes agroalimentaris locals: bolets, formatges, confitures, xocolata, licors, etc.
  16. 26 d'octubre. Mercat de Productors del Berguedà. Mercat per fomentar que els aliments del rebost de les llars berguedanes surtin de la comarca.

Es pot consultar informació actualitzada sobre aquestes i altres activitats a l'apartat Agenda del web www.somgastronomia.cat.

El mes destacat

Notícies relacionades

Altres notícies que et poden interessar