El cost de produir un quilo de préssec o nectarina per al pagès se situa en una mitjana de 0,44 euros. El Govern elabora un estudi de costos de producció de fruita de pinyol per aportar 'transparència'

Per Ràdio Balaguer
341 visites
2241005D48285F391A66E5Bc543B63D8B62E6B6434964Dbb8Ccddd07030C398D

Al pagès li costa una mitjana de 0,44 euros produir un quilo de préssec o nectarina, una xifra que puja fins als 0,52 euros si es té en compte la mà d'obra. I perquè el pagès pugui cobrar aquests 0,52 euros per quilo, cal que la fruita tingui un cost de 1,08 a la seva sortida de la central. Així ho estima l'estudi de costos de producció de fruita de pinyol corresponent a la campanya 2024 que ha elaborat el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, conjuntament amb el CREDA de l'IRTA i la UPC. L'estudi, que s'ha presentat aquest dijous a Lleida, vol aportar "major transparència" a la cadena alimentària, segons ha explicat el secretari d'Alimentació, Carmel Mòdol.

El secretari d'Alimentació ha remarcat la importància de disposar d'aquesta informació, "cabdal per a aportar transparència a la cadena alimentària, cal que des del productor fins al distribuïdor i el consumidor, totes les baules coneguin aquesta estimació oficial del cost de produir un quilo de fruita de pinyol". L'estudi no té validesa legal i no obliga a les empreses a pagar al pagès d'acord als preus que mostra, sinó que té un paper "moral" i vol aportar informació i afavorir un preu just i digne per al productor". "Si volem tenir pagesos, els sector s'ha de poder guanyar la vida, sinó plegarà", ha afegit .

Mòdol ha posat de relleu que a banda d'aquest estudi de costos de producció, properament es presentarà el corresponent al raïm, als quals seguiran altres relatius a altres productes, i la informació dels quals s'actualitzarà anualment, tot plegat és "una nova mostra que el Departament treballa de la mà dels productors agroalimentaris, les organitzacions agràries, i el món de la recerca per a dotar de més eines i major transparència el mercat".

Per la seva banda, el director del Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA) de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) del Departament i la UPC, José María Gil, ha remarcat l'increment del 17% del cost de producció per hectàrea i d'un 11% en costos per quilo, entre la mitjana del període 2018-2022 i l'estimació per a l'any 2024.

Gil també ha assenyalat que l'estudi de costos de producció de fruita de pinyol presenta els resultats de l'estimació de costos per a préssec i nectarina, amb la informació disponible quant a previsió de collita a juliol de 2024. Així, el cost de producció estimat per al pagès se situaria en una mitjana de 0,440 euros per quilo, amb un forquilla entre el cost mínim, 0,417 euros, i el màxim, 0,464 e/kg. Aquestes dades serveixen d'orientació per a determinar uns costos de referència aproximats tenint en compte la producció de cada explotació i les despeses inherents a les característiques de cada campanya. Si s'hi afegeix la despesa en mà d'obra familiar, aquesta xifra augmenta fins al 0,524 euros per quilo. I si a més s'hi suma també el cost de confecció, el cost de producció s'eleva fins a 1,080 euros per quilo, amb una forquilla entre el cost mínim i el màxim de 0,980 a 1,198 euros per quilo.

El mes destacat

Notícies relacionades

Altres notícies que et poden interessar