El Govern de Catalunya impulsa la internacionalització de les empreses catalanes del sector vi amb l'organització de la segona edició de Wines & Cava Business Forum
Una trentena de compradors de 15 països extracomunitaris participaran en rondes de negocis amb empreses catalanes del sector vi els dies 5 i 6 de juny al Museu del Disseny de Barcelona. Entre les empreses catalanes participants s'hi trobarà Costers del Sió.
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de Prodeca, conjuntament amb Incavi, Pimecava, Institut del Cava, Associació Vinícola Catalana organitzen la segona edició de Wines & Cava Business Forum, un esdeveniment que posa en contacte les empreses catalanes amb compradors de mercats tercers.
Durant dos dies, 5 i 6 de juny, el Wines & Cava Business Forum desenvoluparà un extens programa de reunions sectorials i trobades B2B. Aquestes reunions tindran una durada de 20 minuts amb cada comprador, es realitzaran d'acord a una agenda preestablerta per l'organització i cercaran maximitzar els resultats comercials per a les empreses catalanes del sector vitivinícola que, enguany, es podran entrevistar amb més d'una trentena de compradors de 15 mercats estratègics.
Durant l'acte d'obertura del Wines &Cava Business Forum, el matí del 5 de juny a les 09.30 h, el director gerent de Prodeca, Ramon Sentmartí presentarà la ponència Orientació exportadora del sector agroalimentari català .
Posteriorment, el director general de l'INCAVI, Salvador Puig, i el tècnic de recerca de l'INCAVI, Enric Bartra, oferiran un tast de vins elaborats amb diferents varietats autòctones de Catalunya, sota el títol "Wine diversity in Catalonia". Les places per aquest tast són limitades. Per poder-hi assistir, cal reservar plaça enviant un e-mail a l'adreça: comunicacio.incavi@gencat.cat
Aquestes intervencions tenen com a objectiu presentar als compradors internacionals les potencialitats de Catalunya com a hub gastronòmic i agroalimentari, i donar cobertura a les empreses catalanes que posteriorment iniciaran les rondes de reunions.
Finalment, un cop finalitzat el tast, cap a les 11.00 hores, el director gerent de Prodeca, Ramon Sentmartí, i el director general de l'INCAVI, Salvador Puig, atendran als mitjans de comunicació. A més, aquells que ho desitgin, també podran prendre imatges de la ronda d'entrevistes i parlar amb algun dels importadors i cellers participants.
La indústria vitivinícola, amb un volum de negoci anual proper als 1.200 milions d'euros l'any, constitueix el tercer sector agroalimentari de Catalunya. Té una estructura molt sòlida i competitiva, amb més de 600 cellers embotelladors, 8.359 viticultors i una superfície inscrita de les DO catalanes de 42.822 hectàrees. Computa més de 4.800 treballadors, però el total del sector ocupa més de 25.900 treballadors, ja sigui a la vinya, als cellers o al sector serveis.
Catalunya comercialitza anualment més de 355 milions d'ampolles de vi i cava amb DO i n'exporta el 57,45% a més de 140 mercats d'arreu del Món.
El sector del vi i el cava és el cinquè sector exportador agroalimentari (índex Prodeca) en valor, i cal destacar la seva capacitat comercialitzadora, i així ho constaten les xifres d'exportació de vins tranquils i espumosos, ja siguin amb DO o no.
L'any 2018 Catalunya va exportar 200,23 milions de litres de vins per un valor de 624,82M€, sent la segona CCAA tant en volum com en valor. Tot i el decrement en l'últim any en volum (-8,42%) el valor s'ha incrementat en un 2,70%. En 10 anys el volum exportat s'ha mantingut molt estable amb un increment de menys de l'1% però amb un creixement en valor del 7,42%.
Les cinc primeres destinacions de les exportacions catalanes de vi, Alemanya, EEUU, Bèlgica, Regne Unit i França, suposen el 54,68 del total del valor de vendes el 2018.