El Gremi de Forners de les Terres de Lleida presenta el Pa PiriPonent, el nou símbol gastronòmic del territori. Un pa fet amb ingredients 100% de Lleida que es podrà tastar per primera vegada a la Fira de Sant Miquel i la Fira Mos

Per Ràdio Balaguer
234 visites
A4E0126A0Fc5Ba82Bec269B300E5Ca57Presentacio769Papiriponent

El Gremi de Forners de les Terres de Lleida ha presentat avui a l'Institut d'Estudis Ilerdencs el Pa PiriPonent, un nou pa que vol convertir-se en el símbol gastronòmic de Lleida, elaborat amb ingredients de proximitat i amb la mirada posada en la salut, la sostenibilitat i l'artesania.

 

L'acte institucional ha comptat amb la participació del president del Gremi de Forners de les Terres de Lleida, Toni Frias; Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida, el director de Serveis Territorials d'Agricultura a Lleida, Jaume Feixa, i la subdirectora general de Comerç de la Generalitat, Anna Franco, així com amb representants de la resta d'institucions i d'entitats del territori.

 

Un pa amb identitat pròpia

 

El Pa PiriPonent es caracteritza per la seva crosta cruixent, molla humida i sabor amb notes torrades, resultat d'una fermentació respectuosa i d'una fórmula que combina massa mare de fruita de Lleida, farines semiintegrals moltes a la pedra a les farineres de la demarcació, oli DOP Les Garrigues, i sal del Pirineu.

Segons ha explicat Toni Frias, president del Gremi, "el Pa PiriPonent és més que un pa: és la unió entre pagesia, farineres, forners i productors locals, un reflex del nostre territori, de com treballem i de com entenem la salut i l'alimentació. Ha vingut per quedar-se i volem que arribi a totes les llars de Lleida i que s'esdevingui un símbol de la gastronomia lleidatana".

 

Un projecte col·lectiu

 

El president del Gremi ha tingut paraules d'agraïment per a Pilar Marquès, anterior presidenta del Gremi i una de les impulsores del projecte, així com per a Jesús Querol, Raül Redondo i Pau Borràs, i per a tots els agremiats que hi han treballat i els primers forners que ja s'han adherit a l'elaboració del pa.

 

Durant la seva intervenció, Talarn ha subratllat que el Pa PiriPonent "és un exemple de com, a partir de la col·laboració entre els sectors productius i el talent dels nostres artesans, podem generar nous símbols d'identitat i de futur per al territori". Ha remarcat que "aquest projecte encaixa plenament amb la filosofia de la marca Gust de Lleida, En aquest sentit, ha assegurat que "cada llesca de Pa PiriPonent explica una història de proximitat, de sostenibilitat i d'oportunitats per al món rural".

El director de Serveis Territorials d'Agricultura a Lleida, Jaume Feixa, ha posat en valor la proximitat i la qualitat d'aquest pa, que reivindica el valor de l'artesania i la sobirania alimentària. Feixa també ha parlat del pa de projecte de la farina catalana, a càrrec del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Igualment, la subdirectora general de Comerç de la Generalitat, Anna Franco, ha detallat que recuperar aquest pa "és donar força al comerç de proximitat, ja que el pa és un producte central de l'alimentació i la vida quotidiana", i també ha posat en valor el reconeixement de l'ofici artesà i la força del territori, ja que el Piriponent "és un segell de la terra".

 

Tast i properes cites

 

Durant l'acte, els assistents han pogut gaudir d'un tast del Pa PiriPonent amb oli d'oliva verge extra DOP Les Garrigues.

Ja es pot comprar en determinats forns de Lleida, Barbens, La Fuliola, l'Albi, Els Alamús i Vilaller.

I es podrà tastar i comprar a la Fira de Sant Miquel i la Fira Mos (del 27 al 29 de setembre), tant a l'estand del Gremi de Forners com al de Gust de Lleida de la Diputació de Lleida. Diumenge, 28 de setembre, a les 12 hores, es durà a terme un tast i explicació al mateix estand de la Diputació, ubicat al pavelló 3.

El 16 d'octubre el Gremi celebra el Dia Mundial del Pa a la plaça de la Catedral de Lleida, durant tot el dia, on es podrà degustar i comprar el pa PiriPonent.

 

Un distintiu per als forns adherits

 

Per garantir-ne l'autenticitat, el Gremi ha creat un distintiu on consta "Aquí es cou el Pa PiriPonent. Forn certificat.", que identificarà aquells forns que segueixin la fórmula original i s'adhereixin al projecte.

Es podran consultar els forns adherits a la pàgina web papiriponent.cat.

El mes destacat

Notícies relacionades

Altres notícies que et poden interessar