El Museu de la Noguera ha inaugurat l'exposició 'Menús de guerra. Cuina d'avantguarda i supervivència' en el marc de les Festes del Sant Crist

Per Ràdio Balaguer
206 visites
C6Ff82457A81A85F6A40E7Bb5B41Fcebimg8565

El Museu de la Noguera ha inaugurat aquest dijous, 6 de novembre, a les 19 h, i en el marc de les Festes del Sant Crist, l'exposició "Menús de guerra. Cuina d'avantguarda i supervivència", una mostra que convida a descobrir una etapa clau de la història de la gastronomia catalana, quan la creativitat i la necessitat van donar lloc a una cuina d'innovació i resistència.

L'exposició posa de relleu que, tot i que avui la cuina catalana és reconeguda arreu del món, aquesta posició d'avantguarda té les seves arrels en un context històric complex. "Menús de guerra" centra l'atenció en el període de la Segona República, un moment d'efervescència social i cultural que va impulsar la modernització de molts àmbits, entre ells la gastronomia.

El comissari de la mostra, Sergi Freixes, ha explicat que l'exposició es divideix en dues parts: una primera dedicada als antecedents de la cuina catalana i a la seva definició com a patrimoni gastronòmic, amb referències a un dels receptaris més antics d'Europa i a la definició de cuina catalana feta per Ferran Agulló. També s'hi presenten figures destacades dels anys trenta i fets inèdits relacionats amb la gastronomia d'aquella època.

Entre el material exposat destaca el receptari que dona nom a l'exposició, "Menús de guerra", elaborat pel cuiner Joan Vila l'any 1937 per encàrrec de la Conselleria de Proveïments de la Generalitat de Catalunya. En aquesta publicació s'indicava a la població què comprar i com cuinar-ho per mantenir una alimentació equilibrada amb els productes disponibles durant la guerra. Un dels pocs exemplars originals que es conserven es pot veure a la mostra.

L'exposició inclou també cartells i documents d'iniciatives singulars com "La batalla de l'ou", una campanya impulsada per la Generalitat republicana per fomentar que fins i tot els habitants de les ciutats criessin gallines als balcons per fer front a l'escassetat d'aquest aliment.

La mostra repassa, a més, l'evolució del concepte de gastronomia des de la cuina casolana fins a la dels grans restaurants, a través de receptaris, llibres i revistes culinàries dels anys trenta i quaranta. A més, cada setmana es podran trobar uns menús receptaris diferents que els visitants es podran endur cap a casa.

"Menús de guerra. Cuina d'avantguarda i supervivència" és una producció de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, el BBVA i el Museu d'Història de Catalunya, i es podrà visitar fins a l'1 de març de 2026 a la sala d'exposicions temporals del Museu de la Noguera.

El mes destacat

Notícies relacionades

Altres notícies que et poden interessar