El producte de proximitat serà present a Fira Q, amb la presència de diferents productors i elaboradors del territori. Des de Gastrobar organitzen el concurs de cuina "De la nostra terra al plat"
Un anys més dins a Fira Q, la Diputació de Lleida hi serà present amb un gran escenari dins l'espai del producte de proximitat en què diferents productors i associacions de productors oferiran un producte de qualitat, un producte Q.
De fet, enguany, el dissabte per la tarda tindrà lloc la presentació d'un nou distintiu, Noguerament Bo, que promociona i distingeix els productes agroalimentaris produïts o elaborats, transformats i envasats en l'àmbit territorial de la comarca de la Noguera. La presentació anirà a càrrec de Gemma Cortada, gerent del GAL Noguera-Segrià Nord, acompanyada per Rosa Mª Armengol, cap de l'Oficina Comarcal de la Noguera del departament d'Agricultura, i d'una representació dels productors d'aquest projecte que també seran presents a la Fira.
També es comptarà amb la presència de diferents elaboradors de cerveses artesanes de la Noguera, productors de formatges, vi, embotits, coques, panadons... un espectacle gastronòmic avalat per la Q de qualitat.
També en aquest espai hi haurà l'Associació Gastronòmica i Cultural del Comtat d'Urgell que organitza una nova edició de la ja tradicional Mostra de coques de recapte i samfaina amb 16 forners de Balaguer i comarca que presentaran el producte per excel•lència, la coca de samfaina, amb interessants sortejos.
Amb un tiquet es podran assaborir diferents talls de coca, un bon cafè, una copeta de vi, aigua o cervesa.
També el sector de la restauració i oci serà present aquest any a Fira Q. Un sector que comptarà amb la participació de restaurants de la ciutat i comarca, empreses de vins, licors o cerveses artesanes, a més d'allotjaments turístics o empreses d'oci i lleure.
Precisament en el marc del sector de la restauració l'Associació Gastrobar organitza per cinquè any consecutiu el Concurs de Cuina Fira Q Balaguer "De la nostra terra al plat", a l'escenari del sector de la gastronomia, oci i restauració.
L'objectiu és donar a conèixer les virtuts culinàries dels amants de la gastronomia i potenciar els productes de proximitat, segons explica el president de Gastrobar, Delfí Solsona.
Àudio....
Al concurs hi poden participar totes aquelles persones que estiguin interessades en demostrar les seves habilitats a la cuina i entre les bases destaca el fet que hauran de preparar una recepta amb l'única condició que com a mínim un dels ingredients de la recepta sigui de proximitat.
Àudio.....
De totes les receptes presentades un jurat tècnic n'escolliran vuit per disputar la Gran Final i es valorarà la presentació, l'Originalitat, el Gust i els productes de proximitat utilitzats.
Àudio....
Les vuit propostes finalistes competiran a la Gran Final que es disputarà el diumenge 28 d'Abril a les 18:00 al pavelló de la Fira Q en un espectacle gastronòmic dirigit a tots els públics i on podran demostrar tot el seu talent davant la gent.
Cal destacar també l'assistència d'un jurat de gran prestigi, enguany tot femení amb la Dolors Mateu, gastrobloguera de Balaguer; Mercè Camins, cuinera i propietària del restaurant Casa Mercè de Fontdepou; Mercè Tomàs, cuinera i propietària del restaurant l'Estel de la Mercè de Lleida; Rosa Rúbies, cuinera i propietària del restaurant Cal Xirricló de Balaguer i Sara Jiménez, gestora de mercat del grup Mahou-San Miguel.
També relacionat amb els productes de proximitat i la gastronomia, dissabte tindrà lloc la 13 ª Jornada de la Mel.
La jornada d'engany, organitzada pel Departament d'Agricultura amb la col•laboració de l'Associació d'Apicultors Lleidatans, tractarà temes de plena actualitat interessants pel sector com ara la qualitat de les mels catalanes, la sanitat apícola, la flora apícola catalana i la situació de la Vespa Velutina a Catalunya. Durant la Jornada de la Mel, es celebrarà també una nova edició del concurs "Reina de mels". Les varietats que hi poden participar són les de romer, alta muntanya i mil flors.
La jornada de la mel tindrà lloc a la sala de conferències del pavelló firal des de les 9.30 h a les 14.15 h.
La jornada és gratuïta i els interessats s'hi poden inscriure a través de l'Oficina Comarcal de la Noguera abans del 26 d'abril al telèfon 973 443 603 o enviar un correu a l'adreça joan.ortiz@gencat.cat.