En les IV Jornades d'Història del Monestir de les Avellanes que se celebraran els dies 4 i 5 de juliol es donarà a conèixer, entre altres qüestions, l'intent de poblament de l'entorn del monestir amb la creació d'un poble anomenat Els Masos.
En les IV Jornades d'Història del Monestir de les Avellanes que se celebraran els dies 4 i 5 de juliol es donarà a conèixer, entre altres qüestions, l'intent de poblament de l'entorn del monestir amb la creació d'un poble anomenat Els Masos.
El 25 de març de 1295 es va signar un document de l'abat del monestir de les Avellanes amb diversos caps de família amb el qual es fomentava al creació d'un petit nucli de població, 400 metres a l'oest del monestir, en l'actualment anomenada Vall de les Tisores, que batejaren amb el topònim d'Els Masos.
L'abat del monestir va entregar a les famílies signants i als seus successors terrenys per a construir-hi cases i terres de conreu. La condició era que el poblessin i construïssin cases abans del Nadal de 1295 i cultivessin la terra. Al contracte també els cediren una font d'aigua i una torre per a la vigilància i protecció del poble.
No se sap fins quan va existir el poble, els testimonis documentals descriuen que al segle XVII només hi quedaven les restes d'algunes cases.
Aquesta i altres novetats s'explicaran durant la 4a edició de les Jornades d'Història del Monestir de les Avellanes que se celebraran els dies 4 i 5 de juliol de 2013, i que enguany tracten la relació dels monestirs amb el seu entorn durant l'Edat Mitjana.
Les Jornades també comptaran amb una mostra de tocs de campana del Monestir, recuperats per la Confraria de Campaners de Catalunya i amb una visita guiada a Os de Balaguer que explicarà la vinculació d'aquest poble amb el Monestir de les Avellanes.
Així mateix es repetirà l'experiència d'un Sopar Monàstic el dissabte dia 4 a les 20:30h. És un sopar obert a tots els públics que desitgin conèixer de primera mà com eren els àpats monacals, i en concret en aquesta edició els àpats dels cartoixans.
Després de l'èxit de la primera edició, els cuiners del Monestir treballaran de nou sota la direcció d'un especialista en la matèria. D'aquesta manera la Dra. Montserrat Coberó, serà l'encarregada d'assessorar amb rigor històric a l'equip de cuina dirigit pel xef Bobby Vieira Cabral, cap de cuina de El Claustre.
El sopar se celebrarà a l'antic refectori on menjaven els monjos de les Avellanes. En aquesta edició es reproduirà un menú de l'ordre dels cartoixans, extret d'un llibre de receptes del segle XVII de la Cartoixa d'Escala Dei (Priorat).
Per tal de facilitar l'assistència del públic a aquest fet històric, el preu del Sopar Monàstic es marca amb 12,50 €. Això sí, per qüestions d'espai, es requereix reserva prèvia.