JARC-COAG demana que es posin en marxa mecanismes per facilitar la venda directa de carn de conill al consumidor per aconseguir que els ramaders deixin de perdre diners.

Per Ràdio Balaguer
1002 visites
A93C22C4B1Fe268B9E742Ae5800F20Cbconills
L'organització agrària JARC-COAG ha sol•licitat al Ministeri d'Agricultura i a la Agencia Española de Consumo, Seguridad alimentaria y Nutrición (Aecosan) que posi en marxa els mecanismes per facilitar la venda directa de carn de conill al consumidor per aconseguir que els ramaders deixin de perdre diners.  En reunions bilaterals amb els dos organismes, l'entitat ha demanat l'adaptació de la normativa higiènica-sanitària comunitària per accelerar la comercialització directa del productor al consumidor.
 
Aquesta petició es realitza en un context en el qual la falta de rendibilitat de les explotacions cunícoles fa necessari trobar sistemes de comercialització alternatius que suposin un major valor afegit per als productors, com el cas de la venda directa, tal com es realitza en països comunitaris com Itàlia, França i Bèlgica.
 
Les darreres dades de l'Índex de Preus en Origen i Destí (IPOD), elaborades per JARC-COAG, confirmen aquesta tendència. Durant l'últim any, el preu en destí ha sigut de mitjana 3,5 vegades superior al preu en origen que cobra el productor. Entre gener de 2015 i el mateix mes de 2016, el preu mitjà en origen ha estat d'1,53 € per quilo. 
 
Aquesta xifra es troba per sota dels costos de producció estimats, que un estudi de la interprofessional Intercun situa en 1,80 € per quilo. Avui dia, els ramaders del sector cunícola adverteixen que estan cobrant 1,30 € per quilo de carn. Per la seva banda, el consumidor ha pagat en destí un preu mitjà de 5,28 €.
 
Aquesta situació crítica ha descapitalitzat els ramaders i ha forçat al tancament de 900 explotacions de conill a Catalunya des del 2009. En només 6 anys, el nombre d'explotacions ha baixat un 47%.
 

El mes destacat

Notícies relacionades

Altres notícies que et poden interessar