JARC vol donar més veu als productors i elaboradors ecològics dins el CCPAE. L'organització agrària catalana vol formar part de la Junta Rectora del Consell Català de la Producció Ecològica
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), organització agrària catalana amb una representativitat del 34%, vol formar part de la Junta Rectora del Consell Català de la Producció Ecològica (CCPAE) per donar veu als productors i elaboradors ecològics que fins ara no han estat prou escoltats.
L'organització agrària considera que el futur de la producció agrària ecològica de Catalunya és cosa de tots, per tant, tots han de poder dir la seva per millorar el funcionament del CCPAE. Per aquest motiu, ha presentat tres candidats al cens de productors i una candidata al cens d'elaboradors, per poder optar a participar en les decisions preses per la Junta Rectora del CCPAE.
Per un CCPAE més divers i participatiu
Els representants de JARC consideren que el CCPAE ha de promocionar més la producció agroalimentària ecològica catalana. Afirmen, que cal aconseguir que els consumidors coneguin bé com s'obtenen els aliments ecològics, valorin la seva diferenciació i els beneficis mediambientals i, per tant, estiguin disposats a pagar un preu que faci viable aquest tipus de producció.
Respecte a la relació amb els productors i elaboradors, indiquen que el CCPAE s'hi ha d'apropar més, responent millor a les seves necessitats. Concretament, parlen d'adaptar el calendari de controls als tempos productius, fer una revisió de les quotes i facilitar més tots els tràmits.
Durant la propera setmana, l'organització agrària farà diverses xerrades per presentar les seves propostes als productors i elaboradors de Catalunya, centrant-se en recollir les seves suggereixes per fer-les arribar a la Junta Rectora del Consell Català de la Producció Ecològica.
Candidatura paritària i representativa
Els candidats de JARC treballen en els sectors que actualment tenen més pes dins la producció agrària ecològica catalana, essent també coneixedors de les diferents realitats del territori català.
Al cens de productors, l'organització agrària presenta a Isabel Vidal i Marsal, viticultora ecològica de Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès); Ramon Tribó Reig, productor d'olivera ecològica de El Cogul (Les Garrigues) i Eric Bisen Paban, ramader de boví ecològic de l'empresa Alguaira SCP d'Erill la Vall (Alta Ribagorça).
Mercè Sangüesa Millán, vitivinicultora ecològica de Capellades (Anoia), té el suport de JARC per optar a formar part de la Junta Rectora del CCPAE en representació dels elaboradors ecològics.
La candidatura presentada per JARC també mostra el tarannà de l'entitat en relació a la valoració i visibilitat de la feina de les dones que es dediquen professionalment al sector agrari, aspecte que també els diferencia de la resta d'opcions.
Unes eleccions que no fomenten la participació
JARC va presentar al•legacions a l'Ordre de convocatòria del procés electoral, que han estat denegades, perquè considera que els punts de votació establerts són absolutament insuficients.
El 4 de juny, els 2.930 productors i 1.311 elaboradors del cens, només podran votar en 7 punts de Catalunya de 10 a 17 hores. En alguns casos, aquest fet pot comportar haver de desplaçar-se més de quatre hores per poder exercir el seu dret.
L'organització agrària considera que si no es pot habilitar el vot amb mitjans telemàtics, com a mínim, s'ha de donar més facilitats per fer-ho de forma presencial.
El sector agrari ecològic català continua creixent
Del 1995 al 2018, la superfície certificada en producció ecològica a Catalunya s'ha multiplicat per 42, passant de les 5.000 a les 210.000 hectàrees, i el nombre d'operadors ha crescut de 236 a 3.859.
L'ant passat, de la superfície destinada a cultius, el 41% es destinava a la vinya, un 20% a l'olivera i un 18% a conreus extensius. Cal destacar el creixement continuat de la superfície de fruiters, de gairebé el 29% el 2018, malgrat només representar el 3% de la superfície ecològica total.
En ramaderia, el vaquí de carn continua sent el que concentra el major nombre d'explotacions ramaderes ecològiques l'any 2018, concretament, 470, que representen un 51% del total de granges ecològiques.