La FCAC confia que la Xina absorbeixi el 20% de fruita de pinyol de Lleida després dels acords entre Espanya i les autoritats de Pequín per a l'obertura de l'exportació al país asiàtic
El sector de la fruita de Lleida ja es prepara per exportar ben aviat a la Xina, un mercat de gran potencial comprador en el qual espera fer els primers passos aquest any. El protocol provisional assolit entre les autoritats xineses i el ministeri d'Agricultura espanyol per exportar préssecs i prunes al país asiàtic obre unes possibilitats "molt bones".
Segons el president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Ramón Sarroca, el mercat xinès té un gran potencial per a l'entrada de nectarines o paraguaians. En aquest sentit, Sarroca va opinar que seria important que la Xina pogués absorbir entre el quinze i el vint per cent de la producció de la província de Lleida, és a dir, uns trenta o cinquanta milions de quilos, per poder treure pressió i millorar els preus que reben els agricultors actualment.
Per tal de facilitar l'exportació, els investigadors del centre d'investigació Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ja està estudiant com millorar la conservació de les prunes perquè aguantin un trajecte tan llarg –trenta dies en vaixell i sis-deu dies més entre ciutats–, ja que el 90 per cent de les exportacions es farien per aquesta via, si bé un petit percentatge podria enviar-se per avió o fins i tot pel tren de la seda Madrid-Yiwu.
En aquest sentit, val a recordar que l'obertura de la Xina a l'exportació pot ser un gran alleujament al tap format després del tancament del mercat rus pel veto imposat per les autoritats de Moscou als productes agroalimentaris de la Unió Europea.