La mel i les plantes aromàtiques, productes culinaris destacats a l'abril entre les noves activitats per celebrar el reconeixement de Catalunya com Regió Mundial de la Gastronomia

Per Ràdio Balaguer
283 visites

A la Noguera es duran a terme dues jornades relacionades amb la mel: “LA CUINA DE LA MEL, LES FLORS I LES SEVES PROPIETATS”, i “EL GUST DE L'OR DOLÇ DE LA NOGUERA”

D6924A6Fac294D222Eaf8Caa5580Aef5Melgastronomiaimatgegencat

Així, a banda de la presentació de la mona dedicada a Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, que presidirà el conseller Òscar Ordeig, a Barcelona, el mes d'abril, quart mes de celebració d'aquest reconeixement, continuarà amb moltes més activitats gastronòmiques arreu del territori sota aquest paraigua, i que coincideixen amb l'arribada de la primavera i tenen com a protagonistes la mel i les plantes aromàtiques i medicinals.

Abril és temps de recol·lecció de les plantes amb flor i l'inici de temporada de producció de la mel, per això el paisatge es transforma en camps florits, on es cultiven plantes aromàtiques i medicinals, i en espais amb ruscos on els apicultors desenvolupen la seva activitat.

Catalunya, per la diversitat de flors i la gran varietat de plantes mel·líferes, és un país de llarga tradició apícola amb una producció que es remunta segles enrere. La mel catalana destaca per la seva varietat i sabors, que van des de la suavitat de la mel de taronger fins a la intensitat de la mel de castanyer o de romaní, i és un producte gastronòmic de primer nivell, alhora que essencial en la cuina catalana; des de plats tradicionals a propostes actuals fan servir aquest producte, tant en receptes dolces com salades o bé en maridatges.

Abelles, mel i plantes formen part d'un ecosistema que cal protegir, no només per la seva importància cultural i gastronòmica sinó també pels beneficis per a la salut, l'economia i la biodiversitat; per això, destaquen en les principals activitats que s'organitzen arreu del territori, que inclouen tallers, visites guiades, tastos o jornades gastronòmiques.

 

Així, entre les principals activitats que es desenvoluparan a l'abril en el marc de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025 destaquen a la comarca de la Noguera dues activitats. 

El Consell Comarcal de la Noguera i la Fundació Coma de Meià organitzen les jornades i estudi del la cuina de la mel.

Amb el títol LA CUINA DE LA MEL, LES FLORS I LES SEVES PROPIETATS, es duran a terme  de l'1 d'abril al 30 de novembre.

D'altra banda l'Ajuntament de Camarasa, amb la col·laboració d'Apicultors Lleidatans Associats organitza el "El gust de l'or dolç de la Noguera", unes jornades apícoles que es faran els dies 5,6,12 i 13 abril  de les 10 a les 14h al casal de Camarasa.

La mel i els seus derivats seran els protagonistes de les jornades, on es podrà descobrir experiències enriquidores i educatives; exposició de diferents apicultors i els seus productes; gaudir de tastos i bona gastronomia; tallers amb productes derivats de la mel i conèixer de ben a prop la cultura apícola, en un marc rural i natural com és Camarasa, La Noguera i Lleida.

Es pot consultar informació actualitzada sobre totes les activitats a l'apartat agenda del web somgastronomia.cat

El mes destacat

Notícies relacionades

Altres notícies que et poden interessar