La previsió de collita de poma a Catalunya apunta un descens d'un 16% % i d'un 7% en pera
Les previsions de collita de poma i pera a Catalunya per a aquest 2020 s'apunten inferiors a l'any anterior, en un 16% i en un 7%, respectivament. Aquestes dades han estat presentades avui, telemàticament, el director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, Carmel Mòdol, juntament amb el director general i amb el president del Comitè de fruita de llavor de l'Associació empresarial de la Fruita de Catalunya (Afrucat), Manel Simon i Joan Serentill, respectivament.
Així, quant a poma, es preveu un descens del 16% de la producció a Catalunya per a la propera campanya, amb una collita esperada de 266.230 tones. Totes les varietats baixen però destaquen, per grups, la poma Granny Smith amb un descens del 28% (25.040t), les vermelles baixen un 21% (14.420), les Golden disminueixen un 17% (130.950 t). Lleida colliria un 16% menys de pomes que l'any passat (189.360t) Girona un 14% menys (74.760t), Tarragona un 3% menys (1.150t) i Barcelona disminuiria un 1 % (960t).
La disminució de la producció d'enguany es deu bàsicament a les gelades i pluges de la primavera que han afectat el quallat i la floració. També la pedra del 3 de juny ha danyat 1.450 hectàrees de fruita de llavor en general. La superfície productiva disminueix un 2,2% a Lleida (6.169 Ha) i augmenta un 2,8% a Girona (2.356 Ha). Es preveu un avançament de la collita de 5-10 dies a respecte a la de la campanya 2019.
Val a dir també que la regió productora de Girona enguany podria collir el 28% dels quilos de Catalunya, mentre que Lleida en concentraria el 71%.
Pel que fa a pera, es preveu un descens del 7% de la producció a Catalunya per a la propera campanya, amb una collita esperada de 130.990 tones. Totes les varietats baixen, però destaquen l'erolini, amb un descens del 21% (4.200t), i les peres Williams i Barlet amb un descens de l'11% (16.490t). La varietat més produïda, la pera conference, baixa un 6% (68.290t).
Per demarcacions, la tendència és desigual, Lleida colliria un 7% menys de peres que l'any passat (130.990t), Girona un 5% més (3.340t), Tarragona un 14% menys (630t), i Barcelona puja un 2 % (390t).
Les gelades durant la primavera i la pluja, han afectat de manera molt important la producció i, com en el cas de la poma, la tempesta de pedra del dia 3 de juny va malmetre part de la collita amb danys molt variables segons el municipi.
La superfície productiva (8.705 Ha) disminueix un 3% respecte al 2019 a Lleida i augmenta un 3% a Girona (182 Ha). Es preveu un avançament de la collita d'entre 5 i 15 dies respecte l'any passat; i s'espera un bon nivell de russeting en la pera Conference.
Carmel Mòdol ha volgut posar en valor que "el coneixement, també el que es desprèn de previsions com les que avui presentem, la planificació i la presa de decisions estratègiques basades en el coneixement són el camí a transitar. El sector, estratègic com és i que ha vingut demostrant sempre el seu alt nivell de responsabilitat, com s'ha vist també durant aquesta crisi derivada de la Covid-19, ha d'aspirar, fins i tot en un món globalitzat, a influir positivament sobre el mercat i en benefici del sector productor."