L'impost sobre begudes ensucrades a Catalunya en redueix el consum un 22%, segons un estudi.

Per Ràdio Balaguer
633 visites
6E439830B398F5Afe5100Daaff41Dee4Llaunesdebegudes
L'impost sobre begudes ensucrades, que s'aplica a Catalunya des de l'1 de maig de 2017, ha reduït un 22% el consum d'aquest tipus de producte. És la conclusió d'un estudi d'investigadors del Centre de Recerca en Economia i Salut de la Universitat Pompeu Fabra i de l'Institut d'Economia de la Universitat de Barcelona, que analitza per primer cop l'impacte del tribut. Segons l'informe, hi ha una relació directa entre l'augment de preus, com a conseqüència de l'entrada en vigor de la llei, i la reducció de la ingesta de begudes ensucrades. "Sense cap dubte l'impost ha estat efectiu i ha aconseguit l'objectiu que buscava a curt termini", ha afirmat la coautora de l'estudi Judit Vall, en declaracions a l'ACN. En relació a l'impacte sobre la salut, la investigació ha detectat que des de l'entrada en vigor del gravamen els consumidors d'aquest tipus de producte ingereixen 107 calories menys per setmana. 
 
"També trobem que es redueix molt més el consum de begudes ensucrades en zones de Catalunya on hi ha una elevada taxa d'obesitat, i per tant, entre la població que té més risc de patir malalties cardiovasculars o diabetis", ha explicat Vall. Segons la investigadora, això és un "indici" que fa pensar que a "mig i llarg termini" l'impost pot tenir "efectes positius per a la salut de les persones". Segons l'estudi, el preu de les begudes ensucrades emmagatzemades en recipients grans (d'un o dos litres) ha augmentat un 20% mentre que el cost de les begudes en llauna entre un 5 i un 10%. Com més elevat és el percentatge d'augment de preu, més es redueix el consum. 

El mes destacat

Notícies relacionades

Altres notícies que et poden interessar