L'oli d'oliva verge extra de les Terres de Lleida, protagonista del primer Mercat de l'Oli Nou que se celebra a Barcelona. Quinze productors de les comarques del Segrià, les Garrigues, l'Urgell i la Noguera participaran en l'esdeveniment
El certamen, que se celebrarà a la Pl. de Catalunya de Barcelona del 21 al 23 de novembre, oferirà tastets, una barra de vins catalans, xerrades i tallers de cuina
La riquesa i qualitat dels olis d'oliva verge extra de les Terres de Lleida seran uns dels grans protagonistes del 1r Mercat de l'Oli Nou, que se celebrarà del 21 al 23 de novembre en el centre de Barcelona. Serà una oportunitat única per apropar el sabor de les Terres de Lleida als barcelonins que podran, no només descobrir els olis de la DOP Les Garrigues i de 15 productors de la zona -alguns d'ells, sense DOP-, sinó que també podran comprar els seus olis primerencs allà mateix o demanar-los per a rebre'ls a casa.
Els productors que participaran en el certamen, que ocuparà la cèntrica Plaça de Catalunya de Barcelona, són: Molí del Pau (La Noguera); Olis Macià Molí d'Oli (La Noguera); Cuadrat Valley (Les Garrigues) de la DOP Les Garrigues; Degustus (Les Garrigues); L'Olier (Les Garrigues); Oli Les Cabanes (Les Garrigues) de la DOP Les Garrigues; Olis Albium (Les Garrigues); Productors de les Borges Blanques (Les Garrigues); Vilà Molí d'Oli (Les Garrigues); Molí Covet (Segrià); Músic Oil (Segrià); NovaCoop Mediterrània (Segrià) amb oli de la DOP Les Garrigues; Pons (Segrià); Mas de Colom Casa Borges (Urgell); i L'Olivera (Urgell). Quinze firmes olivareres que portaran el seu millor oli de primera premsada, molts d'ells emparats per la DOP Les Garrigues, la primera denominació d'origen alimentària no vínica reconeguda en el territori espanyol (1975). La varietat arbequina és la principal i la que dóna un oli afruitat, de color verdós, amb més cos i sabor ametllat amarg quan prové d'una collita primerenca.
Un aparador de la varietat i qualitat de l'OOVE català
Impulsat pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, a través de PRODECA, la Promotora dels aliments catalans, el primer Mercat de l'Oli Nou, reunirà durant tres dies a mig centenar de productors d'oli d'oliva verge extra català.
Serà del 21 al 23 de novembre, quan l'emblemàtica plaça Catalunya de Barcelona es convertirà, per primera vegada, en aparador de l'oli d'oliva verge extra català. La proposta es completarà amb una oferta gastronòmica de cuina catalana de temporada i una aula de tast amb xerrades i demostracions en directe guiades per experts de la divulgació de la cultura de l'oli.
Serà, per tant, una oportunitat única a tastar el territori català a través del seu or líquid, perquè cada ampolla d'oli d'oliva verge extra atresora paisatge i guarda històries d'esforç i tradició. Així com descobrir també la seva versatilitat a la cuina, conèixer trucs i secrets d'un producte que, tot i ser tan estimat, és moltes vegades un gran desconegut.
El Mercat de l'oli nou també permetrà als visitants comprar oli d'oliva verge extra de primera premsada sense intermediaris, directament dels productors, en línia amb l'objectiu de l'esdeveniment d'apropar l'oli d'oliva verge extra al públic barceloní, fer valdre aquest ingredient culinari tan nostre, símbol de la dieta mediterrània, així com donar visibilitat al sector oleícola català i reforçar el vincle entre productors i ciutadania.
Una experiència gastronòmica gratuïta per a tothom
A més de convertir-se en un mercat obert i gratuït, la Plaça Catalunya de Barcelona, acollirà moltes més experiències, pensades per a famílies, joves i foodies.
Entre totes les propostes, destacaran els tallers i exhibicions de cuina en directe a l'aula gastronòmica, amb cuiners i cuineres d'arreu del territori, professionals de la cuina de la talla de Carlota Claver (La Gormanda), Iñaki Aldrey (A Tempo), Adriana Carcereny (Rasoterra), Ada Parellada (Semproniana) Susana Aragón, Iolanda Bustos, Jordi Àvila, i el mestre pastisser i xocolater Oriol Balaguer.
A més, també es podrà assistir a sessions de tastos i xerrades de la mà de l'IRTA, l'Associació XOOC, el Gremi de Bacallaners de Catalunya o La Gastronòmica, que en la seva sessió "Arrels i fusió: un viatge per la cuina catalana a través de l'oli d'oliva" (diumenge, 16.30 h) oferiran tres tastets d'oli d'oliva verge extra per a redescobrir els nostres arrels culinaris: pa amb oli, pa amb tomàquet i pa amb xocolata, tres símbols de la cuina catalana que ens conviden a reflexionar sobre l'origen dels ingredients i la riquesa d'una cuina que, des de fa segles, és fusió de cultures.
El Mercat de l'Oli Nou, en definitiva, pretén ser una gran festa de l'OOVE, on també hi haurà foodtrucks amb cuina de proximitat i temporada, elaborada amb oli nou com a protagonista; una barra de vins catalans, que permetrà maridar els tastos; i un espai de degustació amb taules i cadires per gaudir de l'ambient del mercat.
En definitiva, un esdeveniment que combinarà gastronomia, cultura i divulgació. Un aparador i mercat que vol esdevenir cita anual imprescindible del calendari gastronòmic de la ciutat i de tot Catalunya i que s'estrena aquest novembre de 2025, coincidint amb l'any en què Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia, reafirmant, d'aquesta manera, el paper central del producte local i de la nostra cuina.