Mor als 78 anys Josep Maria Morell, cuiner i restaurador. Va néixer a Alfarràs però va desenvolupar la seva vida professional a Balaguer, fet que li va valdre el títol de fill adoptiu de la ciutat

Per Ràdio Balaguer
1494 visites

Al llarg de la seva carrera culinària va escriure prop d'una vintena de llibres i va col·laborar amb diversos mitjans de comunicació. A Ràdio Balaguer ha tingut en antena durant més de 15 anys el programa 'La cuina al dia'

716A8B74445679E873E93C4A4F090483Morell

Josep Maria Morell va iniciar-se en el món de la restauració des de ben jove, i l'any 1981 va obrir el restaurant Cal Morell al Passeig de l'Estació de Balaguer, establiment que va esdevenir un referent en l'àmbit gastronòmic de la ciutat i que va gestionar amb la seva esposa Magda Gómez durant vint-i-sis anys, del 1981 al 2007.

També va ser un gran balaguerí d'adopció, sempre implicat en la ciutat i organitzant activitats de promoció del món gastronòmic. L'any 2014 va cedir a l'Arxiu Comarcal de la Noguera la documentació generada en l'exercici de la seva professió com a xef i escriptor de llibres de cuina i col·laborador en premsa escrita i televisió entre els anys 1981 i 2011. La figura de Morell com a mestre de cuina ha estat força reconeguda arreu de Catalunya, rebent diverses distincions, entre les quals destaquen el seu reconeixement el 2009 com a fill adoptiu de Balaguer, la participació com a cuiner representant de Catalunya a l'Expo Sevilla del 1992 i l'elaboració d'una recepta de cuina dedicada al Príncep d'Astúries l'any 1987.

Al llarg de la seva carrera culinària va escriure prop d'una vintena de llibres i va col·laborar amb diversos mitjans de comunicació com TV3, Catalunya Ràdio, Lleida Tv, La Manyana TV,  el Diari Segre, Ràdio Tàrrega o Ràdio Balaguer, on ha tingut en antena durant els darrers 15 anys el programa 'La cuina al dia', que s'emetia cada dijous a les 12 del migdia. Precisament, d'aquest programa en va sortir l'any 2017 el llibre de receptes "La cuina dels dijous", amb il·lustracions d'Àlex Nieto. Un recull de les millors receptes que l'autor va explicar anys al programa de Ràdio Balaguer. El llibre ha estat editat per Pagès editors amb la col·laboració de l'Ajuntament.

"La cuina dels dijous", l'onzè llibre que Josep Maria Morell va publicar amb Pagès Editors, compta amb 152 receptes, totes elles, molt fàcils de fer i molt econòmiques. La més barata costa 1,5 euros per persona i la més cara 5.

La presentació del llibre es va fer a la Sala d'Actes de l'Ajuntament de Balaguer en una edició especial del programa "La cuina al dia" en rigorós directe. El programa va comptar amb la col•laboració de diferents personalitats relacionades amb el món de la restauració i la gastronomia en general. Als assistents se'ls va fer entrega d'un pergamí amb una recepta del llibre, gentilesa de Ràdio Balaguer.

Les persones que intervingueren en el programa, totes grans amics del Josep Maria, van ser: Josep Baldomà, gerent d'Inalba-Pànem;  Josep Fortuny, assentador de fruites i verdures; Josep Prior, artesà de la carn; Francesc Molins, metre i propietari del restaurant Cal Xirriclo; Manel Llaràs Vilaplana, president de la Federació Catalana d'Associacions de Gremis de Flequers; Joan Santamaria, president de l'Associació Gastronòmica i Cultural del Comtat d'Urgell; Josep Maria Castelló, delegat d'aigües de Vichy Catalan a Andorra-Lleida-Aragó;  Miquel Garcia, dels Cellers la Gravera; Jordi Delsams, director de Delsams Torrefacció Artesana; Jordi Ignasi Vidal, alcalde de Balaguer; Joan Biscarri, regidor de Cultura el 2017; Eulàlia Pagès, directora de Pagès Editors i Milenio de Lleida; Josep Vallverdú, autor del pròleg del llibre; i Vidal Vidal, escriptor, articulista i autor de l'epíleg de "La cuina dels dijous".

''La fidelitat del Morell a la ràdio és digna d'esment i admiració. Anys i anys acudint puntualment a la seva cita amb els oients, primer a Tàrrega, més tard a Balaguer, que s'acostumava a produir en dijous. Sí, el mateix dia en què als menjadors públics del nostre país s'ha convertit en tradicional la presència de la paella als menús. Dijous, paella i ràdio, doncs. Aquest volum és un cas especial, dins la vasta producció de literatura gastronòmica de Morell. No recull, com els altres anteriors, receptes escrites sinó parlades. Receptes explicades i comentades amb un micro davant. Els seus lectors tenim ara l'oportunitat de recuperar aquelles elaboracions de plats, amb l'enumeració d'ingredients, els trucs i les recomanacions corresponents, que tal vegada se'ns van escapar en el moment de la seva emissió (de l'epíleg de Vidal Vidal).

També va estar sempre lligat a iniciatives culinàries. Va ser sempre un gran defensor de la cuina tradicional i la cuina de mercat i va col·laborar amb l'Associació Gastronòmica Comtat d'Urgell en la celebració de la Mostra de Coca amb Samfaina que es feia cada any per Fira Balaguer. Va col·laborar també en la recuperació de tradicions com l'Olla amb Congre durant la festa de Carnestoltes o la Sopa d'All per la Fira de Santa Llúcia. Així mateix, va ser l'impulsor el 2015 del monument El Morter,  que retria un homenatge als 700 anys de Cuina Catalana i com a suport a la candidatura perquè fos declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

Des de Ràdio Balaguer lamentem profundament la seva pèrdua i volem transmetre a la seva família i amics un profund missatge d'escalf en aquests moments tan colpidors. 

El funeral s'ha celebrat aquest dilluns dia 12 a  les 11h del matí a l'església del Sagrat Cor de Balaguer.

Aquest proper dijous dia 15 de setembre a les 12h a Ràdio Balaguer reemetrem el darrer programa que va enregistrar Josep Maria Morell a Ràdio Balaguer.

El mes destacat

Notícies relacionades

Altres notícies que et poden interessar