Talarn reivindica que les festes populars gastronòmiques tenen 'Gust de Lleida' El president de la Diputació de Lleida ha assistit al 150 Ranxo de Ponts, al ranxo de Gualter i al berenar de germanor de la Matança del Porc d'Artesa de Segre
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat del vicepresident Agustí Jiménez; la diputada Estefania Rufach i el diputat Fermí Masot, ha participat en el Ranxo de Ponts, que celebra el seu 150è aniversari. L'acte ha comptat, entre d'altres, amb la participació de l'alcalde de Ponts, Josep Tàpies, il'assistència de les diputades Rosa Perelló, Elis Colell, Rosalia Carnicé i Núria Palau, i els diputats Marc Solanes, Celestí Vilà, Jaume Ars, Manel Solé, Joan Gilart i Antoni Carré.
Durant la visita, Talarn ha afirmat que "La gastronomia local, com els ranxos de Ponts i Gualter i la Matança del Porc d'Artesa de Segre, ens aporten segell d'identitat, que és una altra qualitat que perseguim amb la promoció de la nova marca dels aliments locals Gust de Lleida".
Posteriorment, s'han desplaçat fins a Gualter, a la Baronia de Rilab, acompanyants de l'alcalde de la Baronia, Antonio Reig, i el director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Joan Gòdia, on han desgustat el Ranxo.
Per acabar, han assistit al berenar de germanor de la Matança del Porc d'Artesa de Segre, acompanyats de l'alcalde Francesc Puigpinós.
Aquesta jornada ha posat en valor la importància de les tradicions gastronòmiques locals, que ajuden a mantenir viva la cultura i les arrels del nostre territori, tot reforçant el sentiment d'identitat entre els seus habitants.
"Les festes populars gastronòmiques de proximitat són un dels elements principals de difusió i dignificació dels nostres aliments, així com la forma tradicional d'elaborar-los per al gaudi de la ciutadana", ha destacat el president de la Diputació de Lleida.
Pel que fa a la Matança del Porc d'Artesa de Segre, és una festa que fa més de 45 anys que es manté viva al municipi.
Els actes han començat a les 9 del matí a l'espai de Les Sitges, on els voluntaris s'han posat mans a l'obra per elaborar llonganisses i botifarres, tot preparant les calderes per a la cuita de la carn. Aquesta festivitat, tot i conservar el seu esperit original, ha evolucionat amb els anys i actualment s'ha reduït al simple acte del "Mandongo", és a dir, la preparació i elaboració dels embotits. La matança en si ja no es du a terme en públic, sinó en un entorn més controlat per motius sanitaris.
Com ja és costum, a la tarda, a partir de les 17.30 h, arribarà un dels moments més esperats: el berenar popular. En aquest acte es repartiran més de 1.200 racions de carn de porc a base de llonganissa i botifarra a la brasa. Els interessats podran comprar els tiquets allà mateix per només 2 euros.
La festa, que compta per segon any consecutiu amb la col·laboració de l'Associació de Defensa Sanitària d'Artesa de Segre i Comarca (ADARCO), segueix mantenint l'esperit original: un àpat de germanor just abans de la quaresma, recordant les antigues matances del porc que es feien a les cases per proveir-se d'aliments per als mesos d'hivern.