Un estudi apunta a la sequera i a la seguretat alimentària com a problemes clau del canvi climàtic al Mediterrani. També es vaticinen problemes de seguretat i salut pública i pèrdua de biodiversitat

Per Ràdio Balaguer
490 visites
Cf8Aa0815Bae60E5D1Fe5Dc635939C64Sequera
Un estudi publicat aquest passat dilluns a  'Nature Climate Change', que ha comptat amb la participació del Consell Superior d'Investigacions Científiques, apunta a la sequera i a la seguretat alimentària com a problemes clau del canvi climàtic al Mediterrani. Són dos dels cinc riscos principals que la investigació associa a aquests canvis ambientals, al costat dels problemes de seguretat i salut pública i a la pèrdua de biodiversitat. 
 
Els investigadors apunten que hi poden haver disminucions de pluges de fins al 30% en algunes regions, fet que sumat a un augment de la demanda d'aigua de fins al 22% augmentaria la sequera i causaria pèrdues en la productivitat agrícola, particularment als països del sud.
 
L'informe també determina que els efectes més recents del canvi climàtic tenen major impacte en la conca Mediterrània que els registrats amb anterioritat i assegura que es generaran problemes "greus" en un entorn ja afectat per la urbanització, l'agricultura intensiva, la contaminació i la pèrdua de biodiversitat.
 
En aquest aspecte concret els investigadors alerten que la reducció de les precipitacions juntament amb les altes temperatures comportaran un augment dels períodes de sequera i dels episodis de focs forestals. A més, l'escalfament del mar anirà associat amb un increment de mortalitats massives i un augment d'espècies nocives i invasores.
 
L'estudi, liderat per Wolfgang Cramer, de l'Institut Mediterrani de Biodiversitat i Ecologia marina i continental a França, ha comptat amb la participació d'experts de 18 institucions de recerca de França, Alemanya, Espanya, el Japó, Itàlia, Israel, Xipre, el Regne Unit, el Marroc i Hong Kong. 

El mes destacat

Notícies relacionades

Altres notícies que et poden interessar