Vallfogona de Balaguer escalfa fogons per a la tercera edició de la Fira Lo Caragol food, aquest proper cap de setmana, amb el xef Sergi de Meià com a gran novetat del concurs gastronòmic
Vallfogona de Balaguer torna a apostar fort per la gastronomia de proximitat amb una nova edició de la Fira Lo Caragol food, que se celebrarà els dies 3 i 4 de maig. En només tres anys, aquest certamen s'ha consolidat com una cita imprescindible per als amants dels caragols i de la cuina popular del territori.
Enguany, la fira fa un salt de qualitat amb la incorporació del prestigiós xef Sergi de Meià com a membre del jurat del concurs "Els millors caragols de l'Oest 2025", una competició oberta a cuiners i cuineres amateurs que premia el millor plat amb caragols com a ingredient principal.
Sergi de Meià, molt conegut per la seva defensa de la cuina sostenible i de proximitat, compartirà jurat amb Lo Sr. Postu; l'influencer gastronòmic Jonathan Nuevo (@esmorzarsdeforquilla); Xavi Gaya, de la Fecoll; i la cuinera i instagramer Dolors Mateu, originària del mateix municipi.
El concurs tindrà lloc diumenge 4 de maig a la una del migdia i el plat guanyador s'endurà una escapada de cap de setmana en un hotel rural i una estàtua commemorativa. Les inscripcions per participar-hi ja estan obertes a través de la pàgina web firalocaragolfood.cat.
La Fira Lo Caragol food també inclourà el Mercat Tast, amb plats elaborats per restauradors locals i forasters; el Mercat de Lo Caragol, amb productes derivats del caragol; i el Mercat de la Terra Slow Food, amb aliments de km 0. Tots aquests plats podran acompanyar-se amb vins i cerveses artesanes produïdes al territori.
A més, hi haurà activitats lúdiques i familiars com la cursa de bicicletes a pas lent, un concurs per endevinar el pes d'una malla plena de caragols, actuacions musicals i espais pensats per als més petits.
Xavier Castellana, alcalde del municipi, explica que per tercer any es vol repetir un format similar, però aquest cop concentrant tota la fira en una sola carpa de 1.200 metres quadrats, per afavorir una millor rotació dels visitants.
Castellana explica també que l'any passat vam vendre 1.800 racions de tapes de caragol, més de 2.000 tapes d'altres tipus i 2.100 degustacions de vi i cervesa. Des de l'organització esperen repetir, o fins i tot millorar aquestes xifres.
La fira, impulsada per l'Ajuntament de Vallfogona amb el suport de la Diputació de Lleida, l'Aplec del Caragol, la Fecoll i la Federació d'Hostaleria de Lleida, s'ha convertit en un dels grans aparadors gastronòmics de les terres de Ponent. I aquest cap de setmana, Vallfogona es tornarà a omplir d'aromes, sabors i caragols cuinats de totes les maneres imaginables.
Tota la programació i les inscripcions per participar en les activitats es poden consultar al web firalocaragolfood.cat i també a les xarxes socials del certamen.