Les pastisseries afronten una castanyada que preveuen bona en vendes de panellets. A la Pastisseria Graells de Balaguer han incorporat algunes novetats però mantenen el panellet de pinyó com a estrella
El preu del pinyó nacional obliga a incrementar lleugerament el cost dels panellets més tradicionals, mentre que s'incorporen noves varietats com el de festucs i crema cremada
Amb l'arribada de la Castanyada, les pastisseries tornen a omplir els seus aparadors amb els dolços més esperats de la tardor: els panellets. Enguany, la campanya arriba marcada per l'encariment del pinyó nacional, un ingredient clau que, segons explica Pere Graells de Pastisseria Graells, ha fet necessari mantenir els preus de l'any passat en la majoria de modalitats, però apujar lleugerament el del panellet de pinyó, que continua sent el més venut i del que només usen el de més alta qualitat.
Tot i aquest augment puntual, la pastisseria preveu una bona campanya de vendes, ja que la Castanyada cau en divendres, fet que allargarà la compra i el consum fins al cap de setmana. Graells apunta que cada família sol gastar entre 25 i 30 euros de mitjana, i que els clients prefereixen comprar menys quantitat però apostar per producte de qualitat.
Pel que fa a les varietats, el de pinyó continua sent el rei indiscutible, però des de la pastisseria s'aposta cada any per innovar. Aquest 2025 s'incorporen dues novetats: el de festucs, amb un toc cruixent i color verd intens, i el de crema cremada, pensat per als amants dels gustos més suaus i dolços.
Sense oblidar les noves tendències de consum, Graells també ha introduït una petita col·lecció de galetes de Halloween, amb formes de carbasses i fantasmes, per atraure el públic més jove i combinar les dues celebracions.
El Gremi de Pastisseria preveu també una bona campanya arreu del país, malgrat un encariment del 3% al 6% derivat de l'augment del cost del pinyó i l'ametlla. Tot i això, els pastissers asseguren que la tradició de la Castanyada continua molt viva i que el panellet manté el seu lloc com a dolç imprescindible a totes les taules catalanes.